100 İmam Hatipli Öğrenci İçin 1500 İlköğretim Öğrencisi Mağdur Ediliyor
Antalya'nın Alanya İlçesi'nde Barbaros-Azakoğlu İlköğretim Okulu'nun bir bloğunun İmam Hatip Okulu'na dönüştürülmesine öğrenci velileri tepki gösterdi.
Bir bahçe içerisinde yer alan ve iki bloktan oluşan okulun, A bloğunda 1500 ilköğretim okulu öğrencisi öğrenim görürken, B bloğunun İmam Hatip Okuluna dönüştürülmesi sonucunda 100 öğrenci eğitim görmeye başladı. Sınıfların yetersizliği sebebiyle ilköğretim kısmında ikili eğitime geçilince veliler isyan etti. İmam Hatip Okulu'nun yeni yaptırılan Nebahat Şifa İmam Hatip Orta Okulu’na taşınacağı sözünü veren Okul yönetimi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü sözünü tutmayınca veliler çareyi İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde aramak için Antalya'nın yolunu tuttular. Okul Aile Birliği Başkanlığı öncüllüğünde 50 kadar sınıf temsilcisi veli İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Ardından yaşadıkları sıkıntıları da paylaştıkları ve okullarını geri talep ettikleri dilekçeyi Milli Eğitim Müdürlüğü'ne sundular.
Alanya'dan otobüsle İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne gelen veliler Müdürlük Binası bahçesi içinde açıklama yapmak istediler. Müdürlük yetkilileri engelleyince veliler tepki gösterdi. Alkışlarla engelleme girişimini protesto eden veliler istediğini aldı. Müdürlüğün bahçesinde veliler adına basın açıklamasını yapan Barbaros Azakoğlu İlköğretim Okulu Okul Aile Birliği Başkanı Sebahattin Çetin, iki öğretim yılı boyunca çözülmemiş, sürünceme de kalmış bir sorunu çözmek ve İl Müdürlüğü'ne müracaat etmek için geldiklerini söyledi.
Farklı Okullar Aynı Ortam Sosyal Sıkıntı Doğurdu
2012-2013 Eğitim-Öğretim yılı içerisinde okullarının B bloğunun İmam Hatip Okulu'na dönüştürülmesinden sonra İlköğretim'de okuyan öğrencilerin ikili eğitim sisteme geçtiklerini, okulun eğitim düzenin ve velilerin yaşam düzenlerinin bozulduğunu belirten Çetin, okulda başarı seviyesinin de düştüğünü ve sonuçta sıkıntılı bir ortam doğduğunu dile getirdi. Bu sıkıntıların giderilmesi için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne müracaatta bulunduklarını, Müdürlüğün 'sadece bir eğitim dönemi için İmam Hatip Okulu'nun orada açıldığı, 24 derslikli yeni bir binanın bir hayırsever tarafından yaptırıldığını ve İHO'nun oraya taşınacağı' bilgisini kendilerine ilettiklerini anlatan Çelik, verilen sözden bu yana çeşitli yerlere de müracaat ettiklerini fakat İHO'nun hala binalarında bulunduğunu, bazı ilköğretim sınıfları ile birlikte binayı ortaklaşa kullandıklarını söyledi. Farklı okulların öğrencilerinin aynı ortamı paylaşıyor olmasının sosyal sıkıntı yarattığını kaydeden Çelik, eğitim hayatının alt üst edilerek bir binanın zorla gasp edildiğini ifade etti. Çetin; "100 civarında ki bir öğrenci için 1500 öğrencinin aile ve sosyal hayatı tamamen altüst edilmekte ve bir dayatmaca ile bu okul burada tutulmaktadır" diyerek tepkisini dile getirdi.
Olay Eğitimden Çıkartıldı Siyasi İnada Dönüştü
İlçe Kaymakamı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürü ile konuyla sorumlu Vali Yardımcısı'nın bir kesim siyasi temsilciler tarafından baskı altına alındığı görüşünü dile getiren Çelik, olayın eğitim meselesinin dışına çıkartılıp siyasi bir inatlaşmaya dönüştürülmek istendiğini söyleyerek tepki gösterdi. Çelik; "Biz sadece bir okul aile birliğiyiz. Bizim siyasi bir yapımız yok. Niçin bir okul aile birliğinin karşısına siyasi bir cephe dikiliyor hala anlayabilmiş değiliz" ifadelerini kullandı. Çelik, ilgili okulun yeni yapılan Nebahat Şifa İmam Hatip Orta Okulu’na taşınmasını, hem onlar hem de kendi öğrencileri için düzenli sağlıklı bir eğitimin oluşabilmesi adına gerekli taleplerini iletmek üzere İl Milli Eğitim Müdürlüğüne başvuracaklarını söyledi.
TÖVİŞ' den Tam Destek
Türkiye Öğrenci Velileri İşbirliği Derneği (TÖVİŞ) Genel Başkanı Feray Atalay da velilere destek vermek üzere Müdürlük önündeydi. TÖVİŞ olarak öğrenci velilerinin arkasında olduklarını belirten Atalay, öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için yetkililerden gerekli ilgiyi istediklerini bildirdi.
Öğrenci velilerine yaşadıkları sıkıntıları ve ne istediklerini sorduk. Veliler, "Azınlık çoğunluğa ezdiriliyor. Okulumuzu geri istiyoruz, İmam Hatip Okulu okulumuzdan gitsin" dediler.
Tayyar Görgülü; Bizim ana sınıftaki öğrencilerimiz hala B Blokta eğitim almaya devam ediyorlar. Özellikle belirtiyorum; bizim yalnızca ana sınıfı mevcudumuz İmam Hatip Ortaokulu'nda ki öğrenci sayısından daha fazla. İlçe Milli Eğitim Müdürümüz bize söz vermişti. Geçici olarak eğitim göreceklerdi. Hayırsever tarafından Nebahat Şifa İmam Hatip Ortaokulu yapıldıktan sonra oraya taşınacaktı. 24 derslikli okulun şuan da % 80'ini boş durumda. İHO'nun gerçek yerine taşınmasını istiyoruz. Protokolün yerine getirilmesini ve tek öğretime geçilmesini istiyoruz.
Perihan Tığlı; Bize bir yıldır verilmiş olan bir sözün peşindeyiz. Bu sözün yerine getirilmesini istiyoruz. Biz okulumuzu geriye almak istiyoruz. Şuanda Alanya'da İmam Hatip Okulu için yapılmış kocaman bir bina var. Onun yapıldığı zaman bizim okulumuzun teslim edileceğini söyledikleri halde, okulumuzda öğrencilerimiz çocuklarımız çok mağdur durumda. İkili eğitime geçtiler ve yetersiz. İki blok halinde bulunan okulumuzun bir bloğunun üçte biri kullanılıyor, bizim kullandığımız blok ise tıklım tıklım öğrencilerle dolu ve bize çok yetersiz geliyor.
Tezcan Mercan; Adalet istiyoruz. Okulumuzda siyaset istemiyoruz. Maalesef 1500 tane çocuk bir kenara atılıp, bu çoğunluk azınlığa ezdirilmiştir, karşıdaki 100 çocuk için. İki yıldır çok mağdur durumdayız. Gereken her şeyi izledik, gidilmesi gereken her yere gittik. Fakat bir takım sendikalar, vekillerin aracılığıyla bu işin artık inada bindirildiğini ve siyasete dönüştürüldüğünü görüyoruz. En son olarak buraya geldik. Eğer buradan da bir sonuç alamazsak, bizde eylemlerimizi farklılaştıracağız. Gerekirse derslere girmeyeceğiz, gerekirse o sıralarda bizler oturacağız ama mutlaka artık bir kişi bizim sesimiz duyacak.
Ayşe Çetin; İki tane çocuğum var. Biri sabahçı biri öğlenci. Sabahın 6'sında kalkıyorum. Onu gönderiyorum. Öğleye kadar hiç bir işime bakamıyorum, öğlenciyi göndermek için. Yassı ezanına yakın geliyor çocuğum. Bu beni çok rahatsız ediyor. Çocuğumun yeterli bilgi alamadığını düşünüyorum. O yüzden de İmam Hatip'in kendi yerine gitmesini istiyorum. Okulu bize geri vermelerini istiyorum, çocuğumun daha iyi eğitim alması için. Başbakanımızdan da Milli Eğitim'den de bunları istiyoruz. Çok şey istediğimizi sanmıyorum. herhalde hakkımızdır.
Öte yandan velilerin ve Okul Aile Birliği Başkanı Çetin'in anlatımlarındaki siyasi olaylar dizisi geçtiğimiz günlerde ayyuka çıktı. Alanya İmam Hatip Mezunları Derneği yöneticileri, AKP Antalya Milletvekili Hüseyin Samani ile basına kapalı olarak görüşmüş, Alanya'da İmam Hatip Okulu'na karşı olan bir 'lobi' olduğunu ileri sürerek bu kişilerin İHO'nu engellemeye çalıştıklarını iddia etmişlerdi. Hükümete yakınlığıyla bilinen Eğitim Bir-Sen sendikasının Alanya Temsilciliği konu ile ilgili basın açıklaması yapmış, aynı iddiaları ortaya atmıştı. Eğitim Bir-Sen Temsilciliği Alanya'da İmam Hatip Okulları istemeyenlerin 'İşçi Partisi, CHP, ADD, ÇYDD, Eğitim-Sen gibi kurumlar ve okul aile birlikleri' olduğunu da dile getirmişti.
Haber: Devrim Dönmez
Fotoğraf: İbrahim Koçak
ulusalkanal.com.tr