Asıl suçlu kaptan değil

AKP iktidarında gemilerde çalışan personel sayısı armatörler kâr etsin diye yarı yarıya düşürüldü. İDO üç haftadır mesai saatlerini arttırdı. Sendika uyardı, Müsteşarlık dinlemedi

Abone ol

Türkiye, 5 yaşındaki Ece Su Yılmaz’ın yaşamını yitirmesine neden olan deniz kazasını tartışırken İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmesi’nin (İDO) üç haftadır mesai saatlerini arttırdığı ortaya çıktı. AKP iktidarında gemilerde çalışan personel sayısı yarı yarıya düşürüldü.

15 Mart’ta meydana gelen kazada, Ece Su’nun annesi Ebru Güleren Yılmaz’ın kullandığı araç Sirkeci’den arabalı vapura binecekken vapurun hareket etmesiyle geriye kayarak vapurun kapak kısmında asılı kaldı. Kısa süre asılı kalan araç daha sonra denize düştü. Bu sırada annesi ve teyzesi araçtan çıkmayı başardı. Kazada Ece Su hayatını kaybetti, anneannesi ağır yaralandı.

Türkiye Denizcilik Sendikası Başkanı Hasan Pekdemir, AKP iktidarı dönemindeki uygulamalara son olarak da 12 Şubat 2014 tarihinde İDO yönetiminin aldığı karara dikkat çekti. Aydınlık’a konuşan Pakdemir, “Olayda ihmaller zinciri söz konusu. Asıl suçlu Denizcilik Müsteşarlığı” dedi.

Armatörler kâr etsin diye...

İDO yönetimi üç hafta önce aldığı kararla personelin çalışma saatlerini değiştirdi. Eskiden 12 saat mesai 48 saat dinlenme esasına göre çalışan personel 3 haftadır 24 saat mesai yapıyor, 24 saat dinleniyor. Hasan Pekdemir, yaptığı açıklamada Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı Türkiye Denizcilik Müsteşarlığı’nın gemilerde çalışan personel sayısını da azalttığını dile getirdi. Pakdemir şöyle konuştu: “Eskiden bu tür gemilerde güvertede; 1 kaptan, 1 kaptan yardımcısı, 1 kamorot ve 3 denizci, motor dairesinde ise; 1 çarkçı, 2 yağcı bulundurma zorunluluğu vardı. AKP döneminde adım adım armatörlere ekonomik yük getiriyor bahanesi ile personel sayısı düşürüldü. Şimdi güvertede 1 kaptan 2 denizci, motor dairesinde ise 1 çarkçı, 1 yağcı çalışıyor. İDO, Şehir Hatları ve diğer tur şirketleri eksik personelle çalışıyor. Bunun yanlış olduğunu müsteşarlığa yazılı ve sözlü olarak ilettik ama dinletemedik. Müsteşarlık, armatörler kâr etsin diye bu şekilde yapılandırıyor.”

‘Ticari kaygı var’

Hasan Pekdemir, arabalı vapurların ve yolcu motorlarının iskeleye halat vermeden yanaşmasının da sakıncalı olduğunu belirtti. Pekdemir, “Özellikle Harem-Sirkeci, Eskihisar-Topçular ve Boğaz iskelelerine yakın geçen deniz araçlarının oluşturduğu dalgalar nedeniyle vapurların, yolcu motorlarının iskeleden ayrılma tehlikesi var. Bir vapur ya da motor iskeleye halat verdiğinde 10 dakika zaman kaybı oluyor. Sefer sayısı yüzde 30 düşüyor. Bu da firmalarda ticari kaygı yaratıyor” dedi.

Ece Su’nun ölümüne neden olan gemi ve benzerlerinin günde 25-30 sefer yaptığını belirten Pekdemir, “Eski personel sayısına kesinlikle dönülmeli. Eksik personelle çalışmak en büyük ihmal. Suç doğrudan Deniz Müsteşarlığı’nın. Uzun süreli mesai çalışanlarda dikkat dağılmasına ve yorgunluğa sebep oluyor. Tedbir alınmazsa özellikle Eskihisar-Topçular ve Şehir Hatları’nda çok daha büyük kazalar olur” dedi.

Derya Derviş

Aydınlık

THY'den açıklama Gündem Nerede Oy Kullanacaksınız Gündem 'Taşeronu işçiliğini kaldıracağız' Gündem Bartu Soral'ın kaleminden açılımın şifreleri: Paralel Kürdistan Kumpası Gündem