Hollanda girişinde Bakan Fatma Betül Sayan Kaya'nın aracı durduruldu

Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosu Sadin Ayyıldız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın aracının Hollanda girişinde durdurulduğunu söyledi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, "Avrupa ülkelerinden özellikle Hollanda'dan savunduklarını söyledikleri demokratik değerlere bir an önce geri dönmelerini istiyoruz. İfade özgürlüğü, hareket, toplanma özgürlüğü şu an bunların hepsini askıya almış durumdalar." diye konuştu. Bu arada Hollanda polisi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın programını takip etmek üzere Rotterdam'a giden bakanlık konvoyundaki bir araç ile TRT ve Anadolu Ajansı (AA) ekibinin bulunduğu araçtakilere kimlik kontrolü yaptı. Öte yandan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Hollanda hükümetinin bu kararını protesto etmek üzere, Hollanda’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı bugün Bakanlığımıza çağrılmıştır. Halen izinli olarak Türkiye dışında bulunan Hollanda Büyükelçisinin bir müddet görevine dönmesini arzu etmediğimiz bildirilmiştir." denildi. Ek olarak, Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğunun giriş ve çıkışları güvenlik gerekçesiyle kapatıldı. Ayrıca Hollanda Büyükelçiliği Maslahatgüzarının evi ile Başkonsolosun konutu da aynı uygulamaya tabi tutuldu. Hollanda polisi, Bakan Kaya'nın aracının tutulduğu yerde toplanan Türk göstericileri güç kullanarak dağıttı. Bakan Kaya'nın aracının durdurulmasına Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik tepki gösterdi.

Abone ol

BAKAN KAYA'NIN ARACI DURDURULDU

Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosu Sadin Ayyıldız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın aracının Hollanda girişinde durdurulduğunu ve kendisinin de Bakan Kaya'nın yanına gitmesine müsaade edilmediğini söyledi.

BAKANDAN AÇIKLAMA

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, yaptığı açıklamada "Avrupa ülkelerinden özellikle Hollanda'dan savunduklarını söyledikleri demokratik değerlere bir an önce geri dönmelerini istiyoruz. İfade özgürlüğü, hareket, toplanma özgürlüğü şu an bunların hepsini askıya almış durumdalar" diye konuştu.

HOLLANDA POLİSİ MÜDAHALE ETTİ

Hollanda polisi, Bakan Kaya'nın aracının tutulduğu yerde toplanan Türk göstericileri güç kullanarak dağıttı.

Hollanda polisi, Türkiye'nin Rottterdam Başkonsolosluğu yakınındaki göstericilere copla müdahalede bulundu. Atlı polislerin de kullanıldığı müdahale sırasında bazı Türk vatandaşların yere düştüğü görüldü.

Bakan Kaya'nın aracının yakınından uzaklaştırılan göstericiler, cadde başında sloganlar atarak tepkilerini sürdürdü.

CUMHURBAŞKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, TRT Haber'e yaptığı açıklamada, "Avrupa'daki hiçbir vatandaşımızla gönül bağımızı kopartamayacaklar. Avrupa demokratik ülkeleri demokrasiye bağlıysalar Hollanda'ya tepki vermek durumundadırlar. Biz gerilimden yana değiliz. Ama ne biz ne de vatandaşlarımız demokratik hakları kullanma konusunda geri adım atmayacağız." dedi.

HÜKÜMETTEN AÇIKLAMA

Bakan Kaya'nın aracının durdurulmasına Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik tepki gösterdi.

Çelik şunları belirtti:

1) Hollanda hükümeti demokratik bir tutum sergilemiyor. Bu uygulamaların adı resmen "faşizm"dir.

2) Hollanda hükümeti geçmişte tüm Avrupa'ya büyük acılar yaşatmış karanlık bir zihniyeti hortlatıyor

3) Hollanda ırkçı ve karanlık bir zihniyet tarafından ele geçiriliyor. Bu zihniyet, Hollanda halkı için de tüm dünya için de tehlikedir

4) "Hür dünya" diye birşey varsa bu karanlık zihniyete karşı direnmelidir. İnsanlığı tehdit eden bir gidişat bu..

5) Türkiye'ye karşı gösterilen bu tavır ile Hollanda demokrasisi iflas etmiştir. Hollanda hükümeti demokrasiyi askıya almıştır..

6) Bu gerici zihniyete karşı, dünyanın ve Avrupa'nın tüm demokratları direnmeli ve tavır almalıdır.

7) Hollanda Başbakanı şu anda dünyayı İkinci Dünya Savaşı'na sürükleyen karanlık/ırkçı zihniyetin sözcüsü haline gelmiştir.

8) Demokratik haklar çerçevesinde vatandaşlarımızla buluşmaların engellenmesi, Berlin Duvarı'nın yeniden inşa edilmesidir.

9) Avrupa yeniden utanç duvarları ile bölünmeye çalışılıyor. Utanç Duvarı'na ilk tuğla Hollanda Başbakanı tarafından koyulmuştur.

10) Faşizm, Hollanda'da uyanmış ve sahne almıştır. Tüm dünyadaki gerçek demokratların hür dünya için buna tepki vermesi gerekir.

BAHÇELİ'DEN EMİR

Haber7'de yer alan habere göre, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, teşkilatlarına protestolara katılma emri verdi.

Bahçeli'nin, Avrupa Türk Konfederasyonu Genel Başkanı Cemal Çetin'le yaptığı görüşmede, Hollanda'yı protesto amacıyla Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağı hangi havalimanına inecekse orada oturma eylemi düzenlenmesi kararı alındığı bildirildi.

BAŞKONSOLOSLUKLARA GİRİŞ-ÇIKIŞLAR KAPATILDI

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğunun giriş ve çıkışları güvenlik gerekçesiyle kapatıldı.

Ayrıca Hollanda Büyükelçiliği Maslahatgüzarının evi ile Başkonsolosun konutu da aynı uygulamaya tabi tutuldu.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Bakan Kaya'nın aracının durdurulmasının ardından Dışişleri Bakanlığı tarafından sert bir açıklama yapıldı

İşte o açıklama:

Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nun Hollanda’da yaşayan Türk toplumuyla ve diplomatik temsilcilerimizle biraraya gelmek üzere bugün (11 Mart) Hollanda’ya yapacağı ziyaret Hollanda hükümetinin çeşitli engellemeleri sonucunda son anda iptal edilmiştir.

Hollanda Hükümeti bu süreçte en başından itibaren diplomatik teamüllere yakışmayan bir tutum izlemiş, ziyareti engellemek için her yola başvurmuştur. Hollanda makamlarının talebine uygun şekilde toplantının Rotterdam yerine Lahey Büyükelçiliğimiz konutunda yapılması tarafımızdan kabul edilmiş olmasına rağmen bu sefer de bir diplomatik misyonda toplantıya katılacakların listesini talep etmek gibi kabul edilemez isteklerini kabul etmeyince Hollanda makamları Sayın Dışişleri Bakanımıza verilen uçuş iznini bugün öğlen saatlerinde iptal etmişlerdir.

Türkiye ve Hollanda 405 yıldır diplomatik ilişkileri kesintisiz süren dost ve müttefik iki ülkedir. Bu dört asrı aşan süreçte iki ülke birbirine karşı hiçbir dönemde düşmanca tavır içinde bulunmamıştır. Köklü diplomatik ilişkilerimizde maruz kaldığımız bu kabul edilemez ve tehlikeli uygulamanın utancı ve sorumluluğu tamamen Hollanda hükümetine aittir. Bu hasmane tutumu ve önyargılı zihniyeti kınıyoruz.

Demokrasi ve özgürlüklere bağlılığını her vesileyle vurgulayan Hollanda makamlarının bu tavrı, Hollanda’daki Türk toplumunun demokratik haklarına ve onuruna yönelik bir tacizdir. Hollanda hükümeti çıkardığı engellerle ülkede yaşayan yarım milyona yakın vatandaşımızı rehin almaya, en temel demokratik haklarından mahrum etmeye çalışmıştır. Hollanda Türk toplumuna sahip çıktığını her zaman tarafımıza vurgulayan Hollanda makamlarının Türk toplumu üyelerinin yapacağı barışçıl bir toplantıyı kamu düzeninin bozulabileceği gibi gerekçelerle engellemek istemeleri ne kadar aciz ve korkak bir tutum içinde olduklarının göstergesidir. Şu bilinmelidir ki hiçbir güç vatandaşlarımızla aramızdaki hukuki, insani ve gönül bağını koparamayacaktır.

Hollanda hükümeti demokratik ve diplomatik teamüllere sığmayan bu vahim tedbiri tamamen iç politika saikleriyle almıştır. İslam ve yabancı düşmanı, ırkçı ve popülist bir siyasi parti ve liderini tatmin için alınan bu baskıcı tedbirlerin ardından bahsekonu parti liderinin yaptığı açıklamalar, bu kararların arkasında kimin olduğunu açıkça göstermektedir. Türkiye ve Hollanda Türk toplumu, Hollanda'daki bazı etnik ve dini grupların sayısının azaltılmasından, camilerin bombalanmasından bahseden bir siyasi harekete Hollanda hükümeti tarafından verilen tavizlere kurban edilemeyecek kadar büyük ve güçlüdür. Bu durum, Avrupa değerlerine ve demokrasiye inanan Hollanda ve Avrupa halkları için açık bir tehdit teşkil etmektedir.

Hollanda hükümetinin bu kararını protesto etmek üzere, Hollanda’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı bugün Bakanlığımıza çağrılmıştır. Halen izinli olarak Türkiye dışında bulunan Hollanda Büyükelçisinin bir müddet görevine dönmesini arzu etmediğimiz bildirilmiştir. Türkiye ve Hollanda Türk toplumuna karşı alınan bu vahim kararın, Hollanda'yla diplomatik, siyasi, ekonomik ve diğer alanlardaki ilişkilerimiz açısından ciddi sonuçlar doğuracağı Hollandalı muhataplarımıza ifade edilmiştir.

Hollanda halkıyla kadim dostluğumuza zarar vermeyecek şekilde, uygun göreceğimiz karşılıkları vereceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.

ANADOLU AJANSI VE TRT ARACINA ENGEL

Bu arada Hollanda polisi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın programını takip etmek üzere Rotterdam'a giden bakanlık konvoyundaki bir araç ile TRT ve Anadolu Ajansı (AA) ekibinin bulunduğu araçtakilere kimlik kontrolü yaptı. Polis yetkilisi, Türk gazeteciler ve bakanlık konvoyundaki yetkililerden bir an önce ülkeyi terk ederek Almanya'ya dönmelerini istedi. Araçlar, Hollanda polisinin eskortluğunda ülke dışına çıkarılıyor.

Hollanda'da Bakan Kaya'yı takip eden AA ve TRT aracına polis engeli

Hollanda'da Bakan Kaya'yı takip eden AA ve TRT aracına polis engeli​

ulusalkanal.com.tr

Mağrip ne demek? Gündem Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Karar bir skandaldır Gündem AKP, CHP, MHP ve HDP'li isimler Vatan Partisi'nde birleşti Gündem Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Türkiye'yi birleştiren büyük kurultayda konuştu Gündem