Güvenlik Soruşturması Meclis'te kabul edildi

Kamuya personel alımlarında uygulanacak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kanun teklifi Meclis'te kabul edildi. Buna göre, kamuda ilk kez işe başlayacak kişiler arşiv araştırmasından geçecek. Statü ve kritik noktalarda görev alınacak kişilere ise arşiv araştırmasıyla birlikte güvenlik soruşturması da yapılacak.

Abone ol

Tartışma yaratan Güvenlik Araştırması ve Arşiv Araştırması kanun teklifi 7 Nisan itibariyle Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Ak Parti ve MHP'nin oylarıyla kabul edilen teklif için CHP ve İyi Parti hayır oyu kullandı. Cumhur İttifakı kamuya FETÖ ve PKK'lıların sızmaması için uygulamaların şart olduğunu savundu. Millet İttifakı ise kamuya alınacak kişilerin fişleneceğini iddia etti.

Teklife göre, kamuya ilk kez alınacak personeller için arşiv araştırması uygulanacak. Arşiv araştırmasında kişinin adli sicil kaydına, kolluk kuvvetleri tarafından aranıp aranmadığına ve hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı olup olmayacağına bakılacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı ve üst kademe kamu yöneticileri içinse arşiv araştırmasının yanı sıra güvenlik soruşturması da yapılacak.

Her iki yöntem ceza infaz kurumlarına alınacak personel ile kamuda çalışacak öğretmenler için de uygulanacak.

Güvenlik soruşturmasında, arşiv araştırmasındaki başlıklara ek olarak kişinin terör örgütleri ve yabancı devletlerle bağlantısına da bakılacak.

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasını Milli İstihbarat Teşkilatı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve mülki idari amirlikleri tarafından yapılacak. Toplanan veriler, hiç bir yorum içermeden değerlendirme komisyonuna aktaracak. Kişiye olumlu ya da olumsuz değerlendi sonucu yetkili amir tarafından verilecek. Değerlendirme Komisyonu ise 5 kişiden oluşacak.

Kanun teklifine göre, kişinin birinci dereceden akrabaları ve eşinin ailesi de güvenlik soruşturmasına tabi olacaktı. Ancak Meclis'teki görüşmelerde bu madde tekliften çıkartıldı.

Bu arada kişisel verileri koruma kanunu kapsamında elde edilen verilen 2 yıl sonunda silinecek.

Türk polisi terör saldırısını önledi Gündem Türkiye'den Yunanistan'a kınama Gündem MSB'den Trabzonlu şehide anlamlı video Gündem Zeytin Dalı Harekat bölgesinde 2 asker şehit oldu Gündem