Kanserle mücadele için bir ilk!

Türkiye'nin ilk parçacık hızlandırıcı laboratuvarı, Hacettepe Üniversitesi’nde açıldı. Laboratuarda nörolojik ve metabolik hastalıklar ile kanserde erken tanıyı kolaylaştıracak radyoaktif maddeler üretilecek.

Abone ol

Türkiye’nin ilk parçacık hızlandırıcı laboratuar merkezi Hacettepe Üniversitesi'nde açıldı.

Laboratuarda nörolojik ve metabolik hastalıklar ile kanserde erken tanıyı kolaylaştıran radyoaktif maddeler üretilecek.

Hacettepe Üniversitesi Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eser Lay Ergün, hücre içinde bozulan yerin nerede olduğunu gösteren işaretli bir madde üretildiğini belirtti.

"Hastalarımıza bazı işaretli maddeler veriyoruz. Bu bir glikoz molekülü olabilir ya da aminoasit olabilir. Bunu radyoaktif madde ile hastaya veriyoruz. Bu maddeler gidip vücuttaki hem normal hem de hastalıklı dokularda hücrelerin metabolik aktivitesine giriş yapıyorlar. Hastalıkların metabolik olarak hastalıklı aktif durumlarını gösterme imkânı sağlıyorlar"

Ergün, laboratuarın onkoloji, nöroloji ve Alzheimer hastalarının erken teşhisi için fayda sağlayacağını söyledi.

"Hastalıkların erken tanısında varsa hastalıkları tanı konduktan sonra tüm vücutta ne derece yayıldığını hastalığın ve buna bağlı olarak nasıl bir tedavi yönlendirmesi yapılacak diğer klinik dallarla birlikte oturup bundan sonra görüntülerimize göre buna karar vereceğiz. Yine hastalara tedavi başladıktan sonra hastalıklı durumların aktifliğini tekrar yine buradan elde ettiğimiz maddelerle, çekeceğimiz PET tetkikleriyle takip etme imkanı sağlayacağız"

ulusalkanal.com.tr

Ankara alarm veriyor Sağlık GDO'lu ürünlere onay Sağlık Almanya'da kabul edilen yasa ile ağır hastalara ötenazi hakkı tanındı Sağlık Bahar depresyonuna dikkat Sağlık