Suriye'de kim, ne yapıyor?

Rusya'nın Suriye'de aktifleşmesi ve Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesi bölgedeki kamplaşmayı belirginleştirdi. Bir yanda Amerika öncülüğündeki koalisyon diğer yanda da Rusya önderliğindeki kamp... Aslında Atlantikle Asya Suriye'de karşı karşıya geldi. Peki bu iki koalisyon bugüne kadar ne yaptı? Ülkeler operasyonlarını nereden ve hangi silahlarla yürütüyor?

Abone ol

ABD öncülüğündeki koalisyonda; Türkiye, İngiltere, Fransa, Kanada, Avusturalya, İtalya, Polonya, Danimarka, Bahreyn, Katar, Suudi Arabistan, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri yer alıyor.

ABD öncülüğündeki koalisyonun Suriye'deki opersayonlar için stratejik ortağı PKK'nın uzantısı PYD. Amerika, Ankara'nın kırmızı çizgisine rağmen PYD'ye silah ve mühimmat yardımı yapıyor. IŞİD'in PYD'ye saldırması durumunda ABD öncülüğündeki koalisyon jetleri IŞİD hedeflerini bombalıyor.

ABD jetleri, Adana'daki İncirlik Hava Üssü'nden kalkıyor. Üste, ABD'ye ait 6 adet F-15 E ile 6 Adet F-16 C tipi savaş uçağı, 2 adet kargo uçağı ve 300 kişilik askeri personeli bulunuyor. Diyarbakır'daki 8. Ana Jet Üssü de ABD tarafından operasyon üssü olarak kullanılıyor. Merkezde ileri teknoloji haberleşme ve radar cihazları ile donatılmış operasyon odaları bulunuyor.

Fransa opersayonlar için 6 Rafale tipi savaş uçağını Birleşik Arap Emirlikleri’ne 6 adet Mirage tipi uçağını da Ürdün’deki üsse konuşlandırdı. Operasyonlar bu üslerden yapılıyor. Fransa, Paris'teki saldırılardan sonra da tek uçak gemisi olan Charles de Gaulle'i de bölgeye gönderdi. Gemide 20 savaş uçağı bulunuyor.

İngiltere, saldırılar için Güney Kıbrıs'taki hava üssünü kullanıyor. Üste, İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait Tornado jetleri bulunuyor.

ABD öncülüğündeki koalisyon ülkeleri AKP ile ABD arasındaki İncirlik Mutabakatı gereği İncirlik Üssü'nün yanı sıra Batman, Diyarbakır ve Malatya-Erhaç'taki üsleri de kullanabiliyor. Ancak şu ana kadar Amerika dışındaki ülkelerin silahlı unsurlarına onay çıkmadı.

Suriye'deki bir başka koalisyon ise Rusya öncülüğündeki Asya cephesi. Rusya operasyonları Suriye, İran ve Irak ile birlikte kurduğu ortak operasyon merkezinden yönetiyor. Asya koalisyonun hedefi başta IŞİD olmak üzere Suriye devletinin toprak bütünlüğüne tehdit oluşturan bütün terör grupları.

Rusya, operasyonlar için Lazkiye'deki Hmeymim Hava Üssü'nü kullanıyor. Üste Su-24 ve Su-25 tipi 69 adet savaş jeti bulunuyor. Bunun yanında helikopterler ve tanklar da üste konuşlu. Moskova, Türkiye ile yaşanan uçak krizi sonrası üsse S-400 füzeleri de yerleştirdi.

Rusya'nın Hazar Denizi’nde de 4 savaş gemisi mevcut. Bölgedeki bazı IŞİD hedeflerine operasyonlar savaş gemilerinden roket atışlarıyla yapılıyor. Gemiler güvertesindeki Fort hava savunma sistemi ile korunuyor.

ulusalkanal.com.tr

CHP'den Erdoğan'a tepki Gündem Hatay "fakir babası"nı uğurladı Gündem Hrant Dink cinayeti iddianamesi yeniden başsavcılığa gönderildi Gündem Kaçan 2 PKK'lı polisler tarafından vuruldu Gündem