CNN'de ''Kürdistan'' çalışması

Amerika’nın uluslararası yayın yapan haber kanalı CNN International'ın Türkiye Irak ve İran topraklarının bir bölümünü Kürdistan bölgesi olarak göstermesi tepki çekti. Şikayet üzerine açıklama yapan CNN International "hata yapmadık, Kürtlerin yaşadıkları yerleri kast ettik' yanıtını verdi...

Abone ol

CNN International’ın "Who Are The Kurds? / Kürtler Kimdir?" başlıklı haberinde Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini Kürdistan bölgesi olarak göstermesi tepki çekti.

Amerika’nın uluslararası yayın yapan haber kanalı CNN International muhabirlerinden Nic Robertson imzalı haberde Kürtlerin tarihi anlatılarak son dönemde IŞİD’e karşı verdikleri mücadele aktarıldı.

Haberde çoğunluğunu Sünni Müslümanların oluşturduğu 30 milyon Kürt’ün "tarihlerinde hiçbir zaman kendi ülkelerine sahip olamadığına" vurgu yapıldı.

Bölgedeki Kürtlerin yarısının Türkiye’de bulunduğu ifade edilen haberde Kürtlerin diğer yarısının ise Irak, Suriye ve İran’da yaşadığını aktarıldı. Bu sırada ekranda Türkiye topraklarının bir bölümünün Kürdistan Bölgesi adıyla Kürt topraklarına dahil edildiği görüldü.

Haberde Türkiye dışında Irak ve İran topraklarının bir bölümü de Kürdistan bölgesi olarak gösterildi. Haberin yayınlanmasının ardından başta ABD’de yaşayan Türkler olmak üzere birçok kesim duruma tepki gösterdi.

ABD’deki Türk sivil toplum kuruluşları CNN'e tepki mektupları yazdı. CNN yaptığı yazılı açıklamada haritada bir hata olmadığını yayınladıkları haberde Kürt devletini değil, o bölgede yaşayan Kürtleri kastettiklerini ifade etti.

Başbakanlık Yurtdışı Türkler Başkanlığı Danışma Kurulu üyelerinden Ali Çınar'sa "CNN özür dileyene kadar mücadelemiz devam edecek" dedi. Çınar, "Türkiye içinde Kürt çoğunluğun olduğu yerlere de Kürdistan olarak isim verilemez ve bu yüzden biz CNN'in yayınında kasıt ararız" diye konuştu.

ulusalkanal.com.tr

Naci Beştepe: Doğru tavır Gündem Generaller konuştu: Esad'ı kimse deviremez Gündem Fikret Otyam ameliyat oldu Gündem 114.7 milyon liralık usulsüz harcama Gündem