Lavrov: Batı, Rusya’yı uyarmayı bir kenara bırakmalı

Fransız ve Rus dışişleri bakanları Moskova’da görüştü...

Abone ol

Ali Rıza Taşdelen / Paris

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault dün Moskova’da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüştü.

Birleşmiş Milletler’de (BM) Halep için ateşkes kararı çıkarmaya çalışan Fransa Rusya’dan önerilerine destek almak için geldiği ifade edildi. İki bakan aynı zamanda 19 Ekim’de Rusya Devlet Başkanı Putin’in Paris ziyaretini de konuştukları açıklandı.

Rusya Fransa’nın önerisini incelediklerini fakat tek taraflı bulduklarını ve kendi önerilerini hazırladıklarını açıkladı. İki bakanın yaptığı ortak açıklamada Lavrov, “Suriye’de teröre karşı savaşta ortak bir mücadeleden yana olduklarını, ancak ABD ve Koalisyon içindeki ortakların terör gruplarıyla ılımlı muhalifleri ayırmada direttiklerini” söyledi.

BM HALEP’İN DOĞUSU KADAR BATISINA DA İLGİ DUYMALI

Halep’deki insani durum ile yakından ilgilendiklerini belirten Lavrov, “BM’nin sadece terör gruplarının hakim olduğu Halep’in doğusu ile değil, Suriye hükümetinin hakimiyetindeki batısı ile de ilgilenmesi gerektiğini, bugün durumun böyle olmadığını, Washington’un sadece Halep’in doğusuna yardım etmek istediğinin” altını çizdi.

BM’nin Suriye özel temsilcisi Steffan de Mistura, “iki ay daha Halep’in doğusuna askeri operasyonlar devam ederse Şehrin bu bölümünün tamamen yıkılacağı” uyarısında bulunmuştu. Mistura, “isyancı grupların şehri terk etmeleri durumunda kendilerine yardımcı olabileceklerini” belirtmişti. Mistura’nın açıklamalarını destekleyen Lavrov, “en azından dikkatli bir analiz üzerine atılmış bir adım” olduğunu ifade ederek Mistura’nın inisiyatifini selamladı.

FRANSA DA DİYALOGDAN YANA

Daha önce Rusya’yı “Halep’te insanlık suçu işliyor” diye suçlayan Fransa Dişişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault Moskova’da Lavrov ile birlikte düzenledikleri ortak basın toplantısında Fransa’nın da Rusya gibi anlaşmadan yana olduğunu ve Cenevre görüşmelerinin yeniden başlaması gerektiğini açıkladı. “Halep’e yapılan bombardımanların durdurulması ve insani yardımların başlamasını” savunan Ayrault, Fransa’nın terörizme karşı olduğunu söyledi.

Wall Street Journal gazetesine göre Almanya ise Moskova’nın Suriye politikasına karşı yeni ekonomik yaptırımlar öngörüyor.

Lavrov, Batı’ya bir çağrıda bulunarak “Batı’nın Rusya’yı uyarmayı, ihtar vermeyi bir kenara bırakarak, dünyanın çeşitli bölgelerinde, elbette Suriye’de , Ortadoğu’da ve Ukrayna’da gerçek normalleşmenin sağlanması konusunda adımlar atmasını diliyorum. Bunun için oralarda yaşayan halkların çıkarlarını temel almak gerek” dedi.

Almanya'da bombalı saldırı şüphesiyle bir bina boşaltıldı Dünya Filipinler, ABD ile yapılacak tatbikatları durdurdu Dünya Matthew Kasırgası yıktı, geçti: 900'e yakın ölü Dünya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dev pankartı asıldı Dünya