Gıda Bakanlığı'ndan yoğurt uyarısı

Van Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, çiğ sütün sağım sonrasından işlenene kadar uygun koşullarda muhafaza edilmesi, soğuk zincirin kırılmaması gerektiği belirtilerek, 'Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan onay almış firmalarca üretimi yapılan, uygun ambalajda satışa sunulan ürünlerin tüketilmesi hususunda halkımızı daha duyarlı ve bilinçli olmaya davet etmekteyiz' denildi

Abone ol

Van Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ‘ev ve köy yoğurdu’ adı altında satılan ürünlerle ilgili bir açıklama yayınladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun amacı; gıda ve yem güvenilirliği, halk sağlığı, bitki ve hayvan sağlığı ile hayvan ıslahı ve refahını, tüketici menfaatleri ile çevrenin korunmasını da dikkate alınarak korumak ve sağlamaktır. Piyasada ev yoğurdu, köy yoğurdu adı ile satılan yoğurtların yapımında kullanılan süte sağım sonrasında süzme işlemi etkin bir şekilde uygulanmadığından içinde bulunmaması gereken hayvandan veya dış çevreden bulaşan yabancı maddeler (kıl, çöp vb.) yoğurda geçmektedir.

'UYGUN KOŞULLARDA MUHAFAZA EDİLMELİ'

Çiğ süt sağım sonrasında işlenene kadar uygun koşullarda muhafaza edilmezse, halk sağlığı açısından risk içermektedir. İşleme ve depolama sürecinde teknik ve hijyenik koşullar tam olarak sağlanmalı; soğuk zincir kırılmamalıdır. Ürün, üretiminden son tüketiciye satılana kadar 4 derecede muhafaza edilmelidir.

Süt ve süt ürünlerinden özellikle piyasada ev yoğurdu, köy yoğurdu adı ile satılan yoğurtlar, hijyenik açıdan uygunsuz merdiven altı olarak tabir edilen ortamlarda, temiz olmayan alet-ekipmanlarla üretilmektedir. Üretim esnasında sütün uygun mikrobiyel değerlere getirilmesi için süte etkin sıcaklık ve sürede pastörizasyon işlemi uygulanması gerekmektedir. Uygunsuz koşullardaki yoğurt üretiminde sütün kontrolsüzce kaynatılmasıyla besin öğelerinde kayıplar olmakta ve sütün besleyici değeri yok olmaktadır. Ambalajsız ürünlerde her zaman risk bulunmaktadır.

Süt ve süt ürünlerinde bulaşı sonrasında mikrobiyel bulaşı hemen ve hızla başlayacağından (ürün her yönüyle buna uygundur), ürün halk sağlığı açısından zararlı hale gelecektir. Tüm gıda maddelerinde gıda ile temasa uygun madde ve malzemeden yapılmış ambalaj kullanılmalıdır. Özellikle süt ve süt ürünlerinde dikkatli olunmalıdır. Ev yoğurdu, köy yoğurdu adı ile satılan yoğurtlarda kullanılan koyu renkli kovalar kimyasal maddelerin geri dönüşümüyle elde edildiğinden kanserojen risk taşımaktadır. Bu kovalar tekrar tekrar kullanıldığından hijyen açısından uygun değildir. Süt ve süt ürünlerinin üretiminde tek kullanımlık ambalaj kullanılmalıdır. Doğru ambalajlama gıdaları koruyarak tüketim ömrünü uzatmaktadır. Ambalajında etiket bilgilerine tam olarak yer verilmeyen ürünlerde; ürünün parti numarası, son tüketim tarihi, üretici firması takip edilemez. Türk Gıda Kodeksine göre ambalaj üzerinde ürün hakkındaki bilgilerin tamamı olmalıdır. Tüketici aldığı ürün hakkındaki tüm bilgilere ambalajından ulaşabilmelidir. Bitkisel yağ, jelatin gibi süt ürünlerinde kullanımı yasak olan maddelerin ilavesiyle ev yoğurdu, köy yoğurdu adı ile satılan yoğurtlarda hile yapılmaktadır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan onay almış firmalarca üretimi yapılan, uygun ambalajda satışa sunulan ürünlerin tüketilmesi hususunda halkımızı daha duyarlı ve bilinçli olmaya davet etmekteyiz”

(İHA)

Lösemiyi iki kez yendi Sağlık Kanser hastalarına "ney"li terapi Sağlık Kanser hastalarına "ney"li terapi Sağlık Beş milyon kişiye kanser taraması yapıldı Sağlık