Arıların yüzde 70'i telef oldu

Türkiye'de geçen yıl arılarda görülen 'Noseme Ceranae' hastalığının ciddi boyutta ergin arı kayıplarına yol açtığını belirten Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Aydın, halk arasında mide enfeksiyonu diye tabir edilen hastalığın tedavisi için ilaç ürettiklerini ve kısa sürede açıklayacaklarını söyledi.

Abone ol

Bursa Akademik Odalar Birliği Veteriner Hekimler Odası'nda yapılan toplantıda konuşan UÜ Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Aydın, birdenbire başlayan arı ölümleriyle ilgili çeşitli illerden şikayetler geldiğini söyledi. 2014 yılı itibari ile süre gelen şikayetler üzerine çalışma yaptıklarını ifade eden Aydın, "Bu şikayetler 2015 yılı ilkbahar başlangıcına kadar artarak devam etti. Yaptığımız araştırmalarda arı kolonilerinin hızla küçülmeye ve arıların ölmeye başladığını gördük. Bunun üzerine Çukurova Üniversitesi Veteriner Fakültesi veAnkara Etlik Merkez Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü ile yaptığımız araştırmada 23 vilayetten arı numunesi topladık. Bu örnekleri inceledik" dedi.

Yapılan tahlillerde 'Noseme Ceranae' hastalığına rastladıklarını ifade eden Aydın, "İllerde yaptığımız incelemeler çerçevesinde kolonilerin hızla çökmeye başladığını gördük. Kekik de ihtiva eden bir tedaviye başladık ve bu şekilde ölümlerin durduğunu gördük. Arıcılık sektöründe geçen yıl yüzde 70'lere varan kayıplar oldu. Bu sene de erken yaptığımız incelemelerde hastalığın devam ettiğini görüyoruz. Hastalık çok hızlı gelişiyor. İshal bile olmadan 5-10 çerçeve arının 1-2 hafta içinde 2-3 çerçeveye inip öldüğünü gördük. Bunun önüne geçilebilecek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çok yakında bir ilacın müjdesini de verebiliriz" diye konuştu.

Türk arıcılık sektörünün büyük risk altında olduğuna işaret eden Aydın, bunun için acilen tedbir alınması gerektiğini söyledi. Arıcılara tavsiyelerde bulunan Aydın, "Hastalık, göçmen kuşlarla, ana arıyla taşınabiliyor. Bulaşıcı bir hastalıktır. Aslında bu, midede bir enfeksiyon diye düşünülüyor. Sürekli ve hızla yayılıyor. Arılardaki bu mide enfeksiyonu yaygın bir şekilde devam ediyor. Bu sene de kolonilerde hızlı bir düşüş olabilir. Yüzde 70 kayıp olursa arıcılar ve arıcılık sektörü çok büyük zarar görebilir. Arıcılar, sekiz litre şeker şurubuna bir litre kekik suyu dağıtarak bunun önüne geçebilir. Bu tedaviyi de bir hafta arayla iki defa tekrarlayarak, bu hastalığın önüne geçebilirler. Bu işlemi hem sonbahar, hem de ilkbaharda yapılması lazım" şeklinde konuştu.

(İHA)

Romanyalı küçük virtüöze 'kemanlı' ameliyat Yurt Fırıncı kadınlar erkeklere taş çıkartıyor Yurt 'En büyük hayalim bir gün kuşları görmek' Yurt Meteorolojiden 16 il için yoğun kar uyarısı Yurt