Prof. Dr. Emin Gürses: Mezarlıklar memleketin tapusudur

Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Gürses 23 Nisan’ın 100. Yılı’nı, Ermeni meselesini ve Kut’ül Amare Zaferi’ni Ulusal Kanal izleyicilerine anlattı.

Abone ol

Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Gürses, Ulusal Kanal’da Sezim Özadalı’nın sunduğu İşin Aslı programında gündemi değerlendirdi.

Gürses, 23 Nisan’ın 100. Yılı’nı, Ermeni meselesini ve Kut’ül Amare Zaferi’ni Ulusal Kanal izleyicilerine anlattı.

“DİRENİŞ PLANLARI 1917 YILINDA BAŞLADI”

23 Nisan’ın 100. Yılını değerlendiren Gürses, “23 Nisan 1920 çok önemli. Bir işgale karşı direnişi meclis kurarak yapıyorlar. Mustafa Kemal istese ordu kurardı ama meclis kurdu. Meclisle beraber bir direniş örgütlüyorsunuz. Mustafa Kemal’in direniş planları 1917’den kalmadır. Şam cephesinden geliyor İttihat terakki karargahına gidiyor. Bir dosya var elinde Bunu Enver beye verin diyor. Enver paşaya ‘Osmanlı birkaç cephede savaşmayı bırakmalı Anadolu’da örgütlenip büyük bir direniş örgütlenmeli’ diyor” diyerek Türk Devrimi’nin 1917 yılında planlandığını vurguladı.

“KUT’ÜL AMARE ZAFERİ’NİN KUTLAMALARI NATO’YA GİRİNCE KALDIRILDI”

Gürses, “İngilizler Rus çarlığını boğazdan kurtarmaya çalışıyor. Osmanlı’yı küçük görüyorlar ama Osmanlı jeopolitik teorileri yıkmıştır. Denizlere hakim olan dünyaya hakim olur teorisi Çanakkale’de yıkılmıştır. Çanakkale direnişi Bolşevik devriminin önünün açmıştır. Karaya hakim olan dünyaya hakim olur teorisi de Kut’ül Amare de yıkılmıştır” diyerek Çanakkale Zaferi ve Kut’ül Amare Zafer’lerinin ezberleri bozduğunu söyledi.

Günümüzde tarihin sakındığını açık açık anlatılmadığını söyleyen Gürses, “Osmanlı ordusu en zor zamanında bile on üç bin küsur İngiliz ordusunu püskürtmeye çalışıyor. 1952 senesine kadar bu zafer bayram olarak kutlandı. NATO’ya girdik kaldırttılar. İngilizler rahatsız oluyor diye. Kut’ül Amare çok önemlidir. Halil Paşa gibi isimler tarihin önemli isimleridir ama maalesef Türkiye’de çok bilinmiyorlar. Hürriyet Tepesi’nde Talat paşanın mezarı var önceden orada anmalar yapılırdı. Gençleri buralara tekrardan götürmek lazım. Mezarlıklar memleketin tapusudur insan bilecek ki burada benim tarihim yatıyor. Yoksa bizim Singapur’dan Pakistan’dan ne farkımız olur?” dedi.

“TAŞNAKÇILARIN YAPTIĞI FAKİR FUKARAYA MAL OLDU”

Ermeni meselesi konusuna da değinen Gürses, “Taşnakçıların İngilizlerle ve Ruslarla işbirliği oradaki masumları da çok etkiledi. 24 Nisan’da İngilizler Çanakkale’de asker çıkarıyor, Van’da ayaklanma var. İngilizler bunu niye yapıyor Doğu Cephesi’nde Osmanlı bunlarla meşgul olsun. Taşnakçıların yaptığı fakir fukara Ermeni’ye mal oldu. İngilizler Gelibolu’nda karaya çıkarken zamanın Dahiliye Nazırı Talat Paşa bu kararı alıyor. Alırken şunu diyor: ‘Zararlı unsurların yeri değiştirilmeli’” diyerek Ermeni meselesinin tarihten bugüne emperyalist bir sorun olduğunu söyledi.

Yargıda süreler 15 Haziran 2020'ye kadar ertelendi Gündem Fahrettin Altun: Faili belli terör saldırısının sorumlusu aranmaz Gündem Türkiye'den Güney Afrika'ya tıbbi malzeme yardımı Gündem Son dakika haberleri... Van Başkale'de deprem (29 Nisan 2020 Kandilli Rasathanesi son depremler) Gündem