Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 500 sayfalık rapor sunuldu

Sağlıktan turizme, eğitimden tarıma kadar tüm sektörlerin salgından sonra normalleşme planı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın masasında. 20 yaş altı ve 65 yaş üstünün belli aralıklarla sokağa çıkma talebi de Bilim Kurulu’nda değerlendiriliyor. Ramazan Bayramı'nda sokağa çıkma yasağının kaç gün olacağı konusunda da gözler 18 Mayıs tarihinde.

Abone ol

Salgından sonra normalleşmenin planları yapıldı. Hafta başında yapılan kabine toplantısında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yaklaşık 500 sayfalık bir rapor sunuldu. 16 bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı’na bağlı kurumlar raporda sağlıktan turizme, eğitimden maliyeye kadar tüm sektörlerde alınacak tedbirlere yer verdi.

Rapora göre salgın boyunca aktif olarak çalışan personele yerinde psikososyal destek verilecek. Sağlık hizmetleri alanında eğitim alan öğrencilerin görevlendirilmesi sağlanacak.

Bireylerin normal hayata dönmesi için destek Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda uygulanacak. Vefat eden hasta yakınlarına da yardımda bulunulacak.

Riskli bölgeye seyahat edecekler için önlemleri anlatan materyaller uçaklarda ve havaalanlarında dağıtılacak. Hijyen kurallarının toplumda alışkanlık haline getirilmesi sağlanacak.

İşyerlerinde ve yatılı sosyal hizmet kuruluşlarında pandemi planı yapılacak. İşe devamsızlıklar takip edilecek. Okullar açılmadan önce ayrıntılı şekilde temizlik yapılacak.

Güvenlik ve trafikle ilgili hizmetler pandemiye uygun sürdürülecek. İzolasyon gibi uygulamaların gerçekleştirilmesinde güvenlik desteği sağlanacak.

Olası mevsimsel pandemi vakalarının bulaştırıcılığının engellenmesi için evde izolasyon önlemlerine yönelik öneriler hazırlanacak. Hayvanlarda pandeminin önlenmesine ilişkin tedbirler sürdürülecek.

Masada 20 yaş altı ve 65 yaş üstüne ilişkin belli aralıklarla sokağa çıkma talepleri de var. 28 Nisan'da yapılan Ak Parti MYK toplantısında da konu gündeme geldi. Erdoğan Bilim Kurulu'na işaret etti. Toplantıda berberlerin ve bazı işyerlerinin açılması konusunda esneme talepleri de değerlendirildi.

Ramazan Bayramı'nda sokağa çıkma yasağının ilan edilip edilmeyeceği ise merak konusu. Hürriyet Gazetesi’nden Abdülkadir Selvi’nin yazısına göre bayramda 9 günlük sokağa çıkma yasağı gündemde değil. Verilerin iyi gelmeye devam ettiği takdirde yasağın olmayabileceği de belirtiliyor. 18 Mayıs’ta kabine toplantısının ardından yapılacak açıklamada ayrıntıların ortaya çıkacağı ifade ediliyor.

ulusal.com.tr

Türkiye'den ABD'ye yeni tıbbi yardım Gündem Yurt dışındaki Türklerin tahliyesi devam ediyor Gündem Ankara Eczacılar Odası Başkanı: Maske dağıtımının eczacıların asli görevini engellemeyecek şekilde olması gerekiyor Gündem Cumhurbaşkanlığından koronavirüsle mücadele paylaşımı Gündem