Çağımızın modern hastalığı: Mobil bağımlılık

İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Uzm. Psk. Emrah Polat ile çağımızın modern hastalığı mobil bağımlılığını ve çözüm yollarını konuştuk.

Abone ol

Cep telefonu bağımlılığının davranış göstergelerini içinde yaşadığımız süreçte, hemen her alanda görmek mümkündür. Gelin sizlerle kısa bir analiz yapalım:

1. Uzun süreli mi konuşuyorsunuz?

2. Parmaklar tuşlarda, dakikalarca mesajlar yazıyor musunuz?

3. Gözleriniz sürekli ekrana mı odaklanıyor?

4. Cihazı işlevinden daha fazla şekilde mi kullanıyorsunz?

5. Sosyal hayatınıda cihaz ve cihazın işlevlerinin önemli yer tutuyor tutuyor mu? Hayatınızın odağında mı?

Mobil cihazlarıyla duygusal bağları her geçen gün daha da güçlenen kullanıcılar, artık tatilde de cihazlarından ayrılamıyor. Yaz tatillerinin yoğunlaştığı şu günlerde, tatilcilerin Ultrabook, dizüstü bilgisayar ve tablet gibi mobil cihazlarına karşı her geçen gün güçlenen aşkını gözler önünde. Global iş dünyası eğilimleri araştırmasında dünyadaki çalışanların yarısı tatilde de işle ilişkilerini koparmadıklarını, gelişmeleri sıcağı sıcağına mobil cihazlarından takip ettiğini göstermektedir. İstanbul Florence Nightingale Hastanesinden Uzm. Psikolog Emrah Polat anlattı…

Çalişanlarin %47 sinin bağımlılıktan kopamadığını biliyor muydunuz?

Yurdışında yapılan çeşitli araştırmaların bir tanesinde çalışanlara tatildeyken işlerinden ne kadar uzak kalabildikleri soruldu. Dünyadaki çalışanların yüzde 47’si tatile çıktıklarında işte neler olup bittiğinden cep telefonları ve tablet bilgisayarlarıyla haberdar olduğunu götermektedir.

Gerçekleşen araştırmada çalışanların neredeyse yüzde 30’u işverenlerinin tatil sürecinde kendilerine erişim beklentisi olduğunu, gönüllü olarak mobil cihazlarından gelişmeleri takip ettiğini belirtti. Özellikle 24 yaş ve altı genç çalışanların yüzde 37’si 7/24 işverenlerinin kendilerine erişim hissi ile tatilde işle ilgili gelişmeleri takip ettiğini belirtirken aynı yaş aralığındaki çalışanların yüzde 55’inin gün içerisinde cep telefonlarından ya da tablet bilgisayarlarından tüm bilgilendirmeleri takip ettiği ortaya çıktı.

Orta yaştakiler daha uzağında kalabiliyor.

Türkiye’nin de dahil olduğu araştırmada orta yaş aralığında olan çalışanların yüzde 71’i tatilleri sırasında kolayca işle ilişkilerini kestiklerini belirtirken, üzerlerinde erişim baskısı hissetmediklerini söyledi. Bunun sebebi ise sosyalliğe verilen anlamın yaşın ilerlemesine göre zamanla değiştiğidir. Değişen dünyada insan düşünce, duygu , davranış ve algısı da değişmektedir.

Peki bu süreç kimlere yarıyor?

İşverenden çalışana mobilitenin kişilerin çalışma şeklinde ve şirket içi iletişime önemli değişimler getirmektedir. “Yapılan araştırmalar mobil internet ve akıllı cihaz kullanımının bir önceki yıla göre neredeyse yüzde 40’lara kadar arttığını işaret ediyor. Günlük hayat ve iş hayatını iç içe geçiren, birleştiren mobilite kavramı özellikle genç çalışanların vazgeçilmezi. Zaman ve mekan bağımsız olarak şirketteki gelişmeleri tatildeyken bile akıllı cihazları üzerinden takip eden yeni jenerasyon bunu bir iş yükü olarak değil, bir rutin olarak değerlendiriyor". Dolayısıyla şirketteki bu yoğun iletişi sürecinin şirketin gelişim sürecinde önemli katkı sağlıyor.

Bu bağımlılık süreci aynı zamanda kişinin biyo-psiko-sosyal yapısını bozabilecek nitelikte olabiliyor. Bu noktada belli çözüm yolları aramak süreci her iki taraf adına daha yararlı hale getirebiliyor.

Çözüm Yolları;

1. Sabah uyandığınızda kendinizi hazır hissedene kadar telefonunuzu kontrol etmeyin.

2. Aklınızda yapmayı planladığınız bir şey yokken cep telefonunuzu kurcalamayın.

3. Yüz yüze görüşmelerde cep telefonunuzu kapatın.

4. Yatağa gitmeden en geç 30 dk önce telefonunuzu kontrol edin. Eğer cevapsız aramalar veya mesajlar varsa yarını bekleyebilir.

5.Yemek yerken, rahatlamaya çalışırken, film seyrederken veya arkadaşlarınızla dışarıda güzel bir günün keyfini çıkarırken cep telefonunuzu kullanmayın.

6. Sosyal hayatın gereklerini düşünün ve kendinizi bağımlı hale getirmeyin.

ulusalkanal.com.tr

Dikkat! Yarın son gün Sağlık KPSS yargıya taşındı Sağlık Danıştay'dan durdurma kararı! Sağlık ÖSYM itiraf etti! Sağlık