TSK'ya ikinci yapılandırma darbesi

AKP hükümeti, Türk Ordusunda liyakatı kaldırdı, binlerce yıllık geleneksel yapı bozdu ve askeri disipline darbe vurdu. Emekli Kurmay Albay Cahit Armağan Dilek, Türk Silahlı Kuvvetleriyle ilgili çıkarılan kanun hükmünde kararnameleri bu üç başlıkta özetledi. Dilek, "Genelkurmay Başkanı’nın Görev ve Yetkilerine Ait Kanun"da yapılan son değişiklikle Genelkurmay başkanının kuvvet komutanlıklarını komuta edemeyeceğini söyledi.

Abone ol

Amerikancı darbe girişiminin ardından AKP hükümeti OHAL kapsamında orduya art arda darbeler vurdu. "Kanun Hükümünde Kararname"lerle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin iki bin yıllık emir komuta birliği bozuldu. Emekli Kurmay Albay Cahit Armağan Dilek, AKP iktidarının çıkardığı 671 Sayılı kararname ile Genelkurmay Başkanı'nın nasıl seçileceğine ilişkin yapılan yeni düzenlemeyi Ulusal Kanal'a değerlendirdi.

"Kanun Hükmünde Kararname"ler sadece anayasaya değil Türk Ordusu'nun geleneksel yapısına da aykırı...

"Genelkurmay Başkanı’nın Görev ve Yetkilerine Ait Kanunu"ndaki "Genelkurmay Başkanı, barışta ve savaşta Silâhlı Kuvvetlerin komutanıdır" ifadesi ilk kararnameyle değiştirilerek kuvvet komutanlıkları barış durumunda Milli Savunma Bakanlığı'na bağlandı. Şimdi de 671 sayılı yeni kararname ile "barışta" ifadesi de kaldırıldı. Bu da Genelkurmay Başkanı'nın "savaşta" ve barışta" orduya komuta edememesi anlamına geliyor.

Güvenlik Analisti Cahit Armağan Dilek, kararnamede sadece silahlı kuvvetlere pilot kazandırma girişiminin olumlu bir hamle olduğunu vurguladı.

Haber: Gürkan Demir

Kamera: Uğur Marangoz

ulusalkanal.com.tr

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz: Ordu yapısının bozulduğunu düşünenler bunu kullanır Gündem Aydınlılar Ulusal Kanal gönüllüsü oldu Gündem Başbakan Binali Yıldırım, istihbaratın ikiye ayrılacağını söyledi Gündem İstanbul'da açılan fotoğraf sergisinde AKUT'un 20 yılı yer aldı Gündem