Bir yudum nefes için ölümüne protesto!

Ne biber gazı, ne de gözaltılar, Mersinli yaşam savunucularını yıldırmadı, ÇED toplantısını engellediler…

Abone ol

Yusuf Yavuz

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Akdere mahallesinde bulunan Türkiye ve Avrupa’nın en büyük çimento fabrikası, ikinci bir üretim hattı yapmak için ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) başvurusu yaptı. Bunun ardından projeyle ilgili halkı bilgilendirmeyi amaçlayan ÇED toplantısı için Akdere’deki bir kahvehane adres gösterildi. Ancak bölgede yaşayan halk, ÇED toplantısının yapılacağı kahvehane önünde toplanarak yetkilileri protesto etti. Güvenlik güçlerinin ikna çabaları sonuç vermeyince, kahvehaneye biber gazı sıkılarak, bazı protestocular göz altına alındı. Halkın tepkisiyle karşılaşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile diğer ilgililer, toplantıyı gerçekleştiremeden köyden ayrıldılar. Protestocu halk, toplantının yapılamadığını tutanakla kayıt altına aldı.

Mersin’in cennet köşelerinden biri olan Silifke Akdere’de, bulunan Akdere Çİmento Fabrikası’nın kapasite artışına ilişkin ÇED başvurusuyla ilgili halkın katılımı toplantısı sert protestolara sahne oldu. Toplantının yapılacağı duyurulan Akdere’deki kahvehane önünde toplanan kalabalık, yetkilileri beklemeye başladı.

PROTESTOCULARA BİBER GAZLI MÜDAHALE VE GÖZALTI

Mersin Doğa ve Çevre Derneği’nin öncülüğünde bir araya gelen protestocu halk, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin toplantı salonuna girmesine engel oldu. Binanın girişini kapatan vatandaşlara güvenlik güçleri müdahale etti. İkna çabaları sonuç vermeyince jandarma ekipleri biber gazı sıkarak kalabalığa müdahale etti. Yaşlı ve hasta protestocuların gazdan yoğun şekilde etkilendiği gözlenirken, vatandaşlar geri adım atmadı. Bunun üzerine jandarma zor kullanarak kalabalığı dağıtmaya çalışırken kimi protestocular ölüm tehlikesi yaşadı. Bu sırada jandarma bazı protestocuları yaka paça gözaltına aldı.

HALK GERİ ADIM ATMADI, YETKİLİLER BAŞKA KAPIDAN GİRDİ

Ancak bu çabalar protestocuları yıldırmadı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ise bu sırada binanın arkasında bulunan girişten içeri girdiler. Ardından şirket yanlısı olduğu öne sürülen kişiler hariç içeride bulunanlar jandarma tarafından dışarı çıkarılmak istendi. Protestocular buna karşı direnince, jandarma zor kullanarak vatandaşları dışarı çıkardı.

TOPLANTININ YAPILAMADIĞINI TUTANAKLA KAYIT ALTINA ALDILAR

Yaşadıkları bölgede zehir solumak istemediklerini belirten protestocular pes etmedi ve ÇED toplantısının yapılmasını engelleyerek bunu tutanakla kayıt altına aldılar. Tutanakta, toplantının belirlenen adresin dışında bir yerde ve gayriresmi biçimde usule aykırı olarak yapıldığı belirtildi. Bir yudum nefes için yaşam alanlarını korumaya çalışan protestocu halk, gözaltına alınanların tamamının serbest bırakılması üzerine olaysız şekilde dağıldı.

‘BİLİM VE VİCDANIMIZLA KARŞI DURUYORUZ’

Mersin’de uzun süredir tepkilerin odağında olan yıkım projelerine yönelik tepkiler her geçen gün artarken, olaylı ÇED toplantısının ardından açıklama yapan Taşucu Denizkızı Sayfası Editörü Musa Türkmen, şu görüşleri dile getirdi:

“İnsanoğlu doğallığı yok edip yerine bir takım uçuk düşüncelerinin ürünü olan fantezilerini koymaya çalışmaktadır. Yaşam alanlarımızda yapılan ve yapılması planlanan, doğal yaşamın varlığına tehdit oluşturan faaliyetlere, doğal yaşamın korunması adına hayır diyoruz! Canlı yaşamının var olduğu tüm yaşam alanlarında sürmesi adına en önemli faktör olan doğallığın karşısında, bir tehdit olarak var olan bu faaliyetlere, bilimin ışığında, insan olmanın en temel gereklerinden vicdani duygularımız ile karşı duruyoruz. Geleceğimiz doğallığımızda. Çok geç olmadan sahip çıkalım.”

Fotoğraflar: Taşucu Denizkızı

ulusalkanal.com.tr

Çamaşır suyu faciası Yurt Plazada şok ölüm! Yurt Meteoroloji'den son uyarı Yurt Emniyet Amiri, odasında intihar etti Yurt