Merkez Bankası'nın rotası üretim

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ekonomiye ilişkin dikkat çeken açıklamalar yaptı. Ekonomideki olumsuz tabloyu enflasyon rakamlarıyla anlatan Kavcıoğlu, yıl sonu enflasyon tahmininin de yüzde 14,1'den yüzde 18,4'e çekildiğini duyurdu. Merkez Bankası Başkanı, enflasyon ve ekonomideki sorunların çözümünün de üretim olduğunu vurguladı.

Abone ol

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, kameralara karşısında geçti. Enflasyon raporunun ayrıntılarını anlattı.

Kavcıoğlu, ekonomide sorunlara ve fırsatlara dikkat çekti. Yıl sonu enflasyon tahminin yükseldiğini duyurdu. Fiyat istikrarı ve ekonomideki sorunlara karşı üretimin şart olduğunun altını çizdi.

- Cari açığın kapanması noktasında önemli bir fırsat Türkiye'nin önüne gelmiştir.

- Kur ile değil imkanlarını vadelerini uzatarak üretimin artması noktasında destek vermeye çalışıyoruz.

- Türkiye’nin uzun yıllardır uyguladığı yüzde 5 cari açık yüzde 5 büyüme politikası biz de fiyat istikrarı ile çelişmiştir. Sürdürülebilir olmamıştır.

Kavcıoğlu, ekonomideki olumsuz tabloyu 2021 yıl sonu, 2022 ve 2023 yıllarındaki enflasyon öngörüleriyle açıkladı:

- 2021 18,4 gerçekleşeceğini, 2022’de yüzde 11,8 ve 2023’de enflasyonun yüzde 7 seviyesine ineceğini düşünüyoruz. Orta vadede yüzde 5 istikrar kaydedeceğini düşünüyoruz.

Merkez Bankası Başkanı, yıllardır uygulanan cari açıkla büyüme politikasının finansal istikrarı bozduğunu belirtti. Ekonomideki olumsuz tablodan çıkışın üretim olduğunu vurguladı:

- Biz cari açığın kapanmasının üretimden geçtiğini düşünüyoruz. Cari dengeyi sağladığınız noktada kalıcı fiyat istikrarını getirecektir. Türkiye'nin üretimini artırıp tedarik ve üretim sıkıntılarının yaşandığı ortamda bu fırsatı kaçırmaması lazım.

Şahap Kavcıoğlu, ticaret açığı verilen ülkelerle yapılan swap anlaşmalarının önemine de dikkat çekti:

- Ayrıca diğer merkez bankalarıyla yapılan swap işlemleri ve SDR tahsisatı gibi gelişmeler de rezervleri yukarı yönlü etkileyen diğer faktörler oldu. Önümüzdeki dönemde de TCMB olarak para politikasının aktarım mekanizmasını kuvvetlendirmek amacıyla rezerv birikiminin devam etmesini amaçlıyoruz. Bu doğrultuda reeskont kredileri temel rezerv biriktirme aracı olarak ön plana çıkıyor.

Türkiye ve ABD ''F35'' konusunda toplantı yaptı Gündem Tarımda kısa vade çözümü: Ayçiçek tohumu ve ham yağda gümrük vergisi sıfırlandı Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan: ''Çad ile iş birliğimizi geliştirmeye hazırız'' Gündem Ekrem İmamoğlu'ndan adaylık değerlendirmesi Gündem