Dünyada bir ilk: İşaret dili ile tiyatro
Aziz Nesin’in yazıp, Yılmaz Yöndem’in yönettiği “Çiçu” isimli tiyatro oyunu, Kadıköy Belediyesi’nin katkılarıyla 12 Ekim’de İstanbul Kozyatağı Kültür Merkezi Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan Sahnesi’nde oynandı.
Adil Can Sivrikaya
Nesin’in “En sevdiğim oyunum” olarak adlandırdığı Çiçu, Türk Tiyatrosu’nun başarılı oyuncularından Cem Aktuna tarafından sahnelendi. Oyunun konusu ise gelecekte büyük problemler yaratacağı düşünülen yalnızlık. Engellilerin bu toplumda yalnız bırakıldığını düşünen Aktuna, “Bu yalnızlıklarını normal bireylere aktarabilmek için bu oyunun doğru olduğunu düşündük. Yalnızlık, kesinlikle bu toplumun problemi. Her evlilik bittikten sonra insanlar yalnız kalabiliyor.
Yaşlanınca insanlar evlatları tarafından yalnız bırakılabiliyor. Engelliler zaten daima yalnız. Onlara yeteri kadar önem verilmiyor” şeklinde konuştu. Komedi ve dram türlerinde olan oyun, Nesin Vakfı tarafından destekleniyor.
Aktuna: Aziz Nesin’in “Çiçu”su işaret diline çevrilmek için çok uygun
Kendisini “Sessiz dünyanın içinden gelen seslendirme ve tiyatro sanatçısı” olarak nitelendiren Cem Aktuna, oyunun hazırlanma sürecini şu şekilde anlatıyor: “Oyunumuzu hazırlamak, 3 ay gibi bir süremizi aldı. Yazarın eserini, işaret diline uyarladık. Oyununun dramaturgisini, Metin Bilgin hocamız hazırladı. Oyunu dünyada ilk kez hem işaret dili ile hem de seslendirilmiş olarak sahneye koyduk. Oyun 2 perde halinde. Bana eşlik eden 2 arkadaşım var.” Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT)’ndan tercümanların destekleriyle işitme engelli insanlara hitap edebildiklerini belirten yönetmen Yöndem, “Bu oyun dünyada ve Türkiye’de bir ilktir” dedi.
“Annem ve babam işitme engelli olduğundan bu dili doğuştan biliyorum”
Oyundaki performansıyla alkışları toplayan Aktuna, sözlerini şöyle sürdürdü: “Annem ve babam işitme engelli olduğundan dolayı bu dili doğuştan itibaren biliyorum. Oyundaki 2 arkadaşımın da durumu benim gibi. Çocukluğumda her zaman radyo tiyatrosu dinlerdim ve dinlerken oyunu kendi kendime canlandırırdım ve aynı zamanda işaret diline çevirirdim. Yıllar sonra neden böyle bir oyun sahneye koymayayım dedim ve oyun arayışına girdim. Aziz Nesin'in "Çiçu" adlı oyununun tam bana göre bir metin olduğunu gördüm ve hocam Yılmaz Yöndem ile paylaştım. Kendisi de onayladı ve oyun hazırlıklarına başladık.”
“Çiçu”yu izlemeye gelenler arasında Kurtlar Vadisi’nin sevilen oyuncularından Musa Uzunlar da vardı.
ulusalkanal.com.tr