Adana'da çam kozalağı hasadı başladı

Onlar, ağaçların en yüksek tepesine tırmanıyorlar, buldukları tüm kozalakları gerek el, gerekse demir çengellerle kopararak zorlu bir mücadele veriyorlar. Hasat anları ise hayli tehlikeli oluyor. Adana'daki çam fıstığı kozalaklarını toplayan işçiler, yüksekliği zaman zaman 15 metreyi bulabilen ağaçların zirvesinde ekmek kavgası veriyor. Üstelik de 1 ton kozalaktan çıkan çam fıstığı sadece 15 kilogram...

Abone ol

Uzun ağaçların zirvesinde çalışıyorlar. Korkusuzca kendilerini riske atıyorlar. Onlar çam fıstığı işçileri.

Adana'da başlayan çam fıstığı hasatları korkutan görüntülere sahne oluyor. Kozalakları toplayan işçiler, yüksekliği zaman zaman 15 metreyi bulabilen ağaçların zirvesinde ekmek kavgası veriyor.

Karataş ilçesinde kumul taşınmasını önlemek için 1970'li yıllarda dikilen, yaklaşık 900 hektarlık çam fıstığı ormanında hummalı bir hasat dönemi başladı.

Yılların getirdiği alışkanlıkla kısa sürede ağaçlara tırmanan işçilerin güvenlik önlemleri ise kendileri.

Ağaçların tepesine kadar rastladıkları tüm kozalakları, gerek el gerekse demir çengellerle kopararak aşağı bırakan işçiler, günde ortalama 20 ağacın hasadını yapıyorlar.

Ağaçların her birinden yaklaşık 7-8 kilogram kozalak toplayan işçiler, bunları kilosu 2 liradan ihaleyi alan işletmeciye teslim ediyor. Toplanan kozalakların 1 tonundan ise yaklaşık 15 kilogram çam fıstığı elde ediliyor.

İriliği, rengi ve tadına bağlı olarak kilosu 250-550 lira arasında olan çam fıstıklarının büyük çoğunluğu, Suudi Arabistan başta olmak üzere diğer Körfez ülkelerine satılıyor.

Hasat 3 ay devam edecek.

Elazığ'da 4.2 büyüklüğünde deprem Yurt Tarım Kredi'den yem üretimi atağı: İzmir ve Urfa tesislerinde üretim başladı Yurt Tarih kokan ilçe: Çınar Yurt Frigya yabancı turistlerin ilgi odağı oldu Yurt