Dünyanın en kısa deniz rotasında asırlık gelenek
Hırvatistan'ın Zadar şehrindeki tarihi yarımada ile anakara arasında bulunan ve "dünyanın en kısa deniz rotası" olarak nitelendirilen güzergahta gerçekleştirilen asırlık kayık seferleri geleneği bugün de yaşatılıyor
Hırvatistan'ın orta kesiminde yer alan Zadar şehrindeki tarihi yarımada ile anakara arasında bulunan ve "dünyanın en kısa deniz rotası" olarak nitelendirilen güzergahta gerçekleştirilen asırlık kayık seferleri geleneği bugün de devam ettiriliyor.
Adriyatik Denizi kıyısındaki bu tarihi şehrin merkezi ile yarımadayı birbirine bağlamak için 14. yüzyılda başlatılan ve "Barkajoli" adı verilen kayık seferleri, asırlar boyunca bu işi nesilden nesle aktaran aileler tarafınan yaşatılıyor.
"Barkajoli", ilk dönemlerde yolcu taşımacılığının yanı sıra ticari malların nakledilmesi için yapılırken, bugün yerli halkın yanı sıra Adriyatik kıyısındaki bu tarihi şehri ziyaret eden turistlerin de yoğun ilgisini çekiyor.
Zadar deyince ilk akla gelen sembollerden biri olan "Barkajoli", "dünyanın en kısa deniz rotası" olarak nitelendirilen 72 metrelik mesafede, yolcuları 2 dakikalık bir serüvene çıkarıyor.
Geleneği sürdürene kayıkçılar, fırtınaların eksik olmadığı kış aylarında dahi karşı kıyıya geçmek isteyen insanlara hizmet vermeyi aksatmazken, anakara ile yarımada arasında köprü bulunmasına rağmen birçok insan karşıya kayıklarla geçmeyi tercih ediyor.
Nesilden nesile aktarılan bir gelenek
İki yaka arasında 4 yıldır kürek çeken Sime Gregov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Barkajoli" geleneğinin babadan oğla geçen bir gelenek olduğunu belirterek, "Benden önce babam, babamdan önce de dedem bu işi yaptı. Barkajoli her zaman nesilden nesle aktarıldı." dedi.
Şehirdeki birkaç ailenin bu geleneği sürdürdüğünü söyleyen Gregov, Birinci Dünya Savaşı döneminde ise bu geleneğin, erkekler savaşta olduğu için kadınlar tarafından sürdürüldüğünü ifade etti.
Gregov, "Barkajoli"nin asırlık bir gelenek olduğunu vurgulayarak, "14. yüzyılda anakaradan yarımadaya yapılan bu yolculuk, yerli halk tarafından başlatılmış. Yarımadada yaşayanlar da anakarada yaşayanlar da sürekli bu yolu kullanmış. Bu güzergah malları taşımak için de kullanmış." dedi.
Üzerine filmler çekilip, şarkılar yazıldı
"Barkajoli" geleneğinin Zadar için önemine işaret eden Gregov, "Bu yol şehrin sembolü haline geldi, bir anıta dönüştü. Barkajoli geleneği üzerine filmler çekildi, şarkılar yazıldı." dedi.
Bugün sadece 5 kişinin bu işi devam ettirdiğine dikkati çeken Gregov, gelecek nesillerin de bu geleneği sürdürmesi temennisinde bulundu.