İran'da yeni meclis ilk oturumunu yaptı

İran'da seçim sonrası oluşan yeni meclis ilk oturumunu yaptı. 11'inci dönem meclisi, 21 Şubat'ta yapılan birinci tur seçimlerinde belirlenmişti. Açılış töreninde İran Cumhurbaşkanı Hassan Ruhani konuşma yaptı. Ruhani'nin gündeminde bilim ve teknoloji, ekonomi, askeri ve sağlık sistemindeki gelişmeler vardı.

Abone ol

Dost ve komşu ülke İran'da seçim sonrası oluşan yeni meclis açılış töreniyle ilk oturumunu yaptı.

11'inci dönem meclisi, 21 Şubat'ta yapılan birinci tur seçimlerinde belirlenmişti. Törende, İran Cumhurbaşkanı Hassan Ruhani konuşma yaptı.

Ruhani, "İran tarihinde demokrasinin ilk temeli olan parlamento, 114 yıl önce dönemin Milli Şura Meclisi'nin kurulması ile oluştu" dedi. İran'ın bilim, teknoloji, ekonomi ve sosyal alanda büyük sıçramalar yaşadığını söyledi.

Kovid-19 salgını ile ilgili de konuşan Ruhani, "Ülke çapında koronayı tamamen kontrol altına alma noktasına yaklaştık. 20 ilde bunu başardık ve 11 ilimizde de önümüzdeki haftalarda bunu başarmayı umuyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Ruhani, salgınla mücadelede dünyada başarılı ülkeler arasında yer aldıklarını söyledi. Bunun da, hükümetin sağlık sisteminin temellerini sağlam atmasından kaynaklandığını belirtti. Ülkede sağlık sisteminin, hastane yatak sayısı ve ekipmanlar dahil 2013 yılına kıyasla 2 katına çıktığını bildirdi.

İran'ın askeri yönden de dünyada 22'ncilikten 14'üncü sıraya yükseldiğinin altını çizdi. Ruhani, "Son yıllarda askeri gücümüzde büyük değişimler yaşanmıştır. Düşmanlar bütün psikolojik ve ekonomik baskılarla İslam Devrimi'nin 40'ıncı yıldönümünü kutlamamızı engellemeye çalışsa da onların emellerine karşı durduğumuz için onlar ülkede kriz çıkarma hedeflerinde başarılı olamadı' ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Ruhani, ABD'yi sert eleştirdi. İran'a yönelik yaptırımlara atıfta bulunarak, "Amerikalılar aynı zamanda İran ile dost bir ülke arasında petrol ürünü taşımak için normal ticarete müdahale etmek istiyorlar. Ancak bu onları hiç ilgilendirmeyen ve herhangi bir yasaya uymayan bir şeydir" diye konuştu.

İran Venezuela'ya 5 adet petrol tankeri gönderiyor. Tankerlerden şimdiye kadar üçü, Venezuela karasularına giriş yapmış durumda. Önümüzdeki günlerde tüm İran petrol tankerlerinin Venezuela limanlarına ulaşması bekleniyor.

ulusal.com.tr

ABD konvoyu Suriye'de saldırıya uğradı Dünya Çin liderinden orduya talimat Dünya Lufthansa hakkında flaş karar Dünya Almanya'da büyük tehdit yükseliyor Dünya