Belgeler ile 1915 gerçeği bir kez daha ortaya çıktı

Türk Silahlı Kuvvetleri, arşivleri açtı, 1915 Tehcirine ilişkin gerçekler bir kez daha ortaya koyuldu. Arşiv kayıtlarıyla, tehcirin titizlikle uygulanması, kimsenin zarar görmemesi için devletin sıkı önlemler aldığı belgeleniyor.

Abone ol

Genelkurmay Başkanlığı, Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Daire Başkanlığı arşivi açıldı. Arşivdeki belgeler 1915'de yaşananları bir kez daha gözler önüne serdi. Arşivde, 1915 olaylarına ilişkin çok sayıda belge yer aldı.

Belgeler, Ermenilerin nakil ve sevkleri sırasında gösterilen dikkati ortaya koyuyor. 31 Mayıs 1915 tarihli Bakanlar Kurulunca kabul ve ilan edilen kararda Ermenilerin naklinde izlenecek yol haritası anlatılıyor. Kararda, muhtaç durumda olanlara devlet tarafından ev yapılacağı, "ayrıldıkları yerlerde kalan eşya ve malların değerleri Ermenilere aynı şekilde verileceği" belirtiliyor.

10 Haziran 1915'te yayımlanan yönetmelikte, "Ermenilerin yol boyunca can ve mallarının korunması" talimatı veriliyor.

Bir başka belgede yer alan emirde, Ermenilere kötü muamelede bulunanlara verilecek cezalar düzenleniyor. 8 Kasım 1915 tarihli "Harbiye Nazırı" adına tüm ordu ve kolordulara gönderilen yazıda, "Ermenilere kötü muamelede bulunanlar Divanı Harp'e gönderilecek" deniliyor.

Genelkurmay ATASE Daire Başkanlığı arşivindeki belgeler arasında Ermeni çetelerinin yaptığı katliamlar da tüm ayrıntıları ile yer aldı. Kaymakam Kemal imzalı bir belgede, Ermeni çeteleri tarafından Van'ın bazı köylerinde yapılan katliamlara yer veriliyor. Keçikayası köyünde Hacı Molla Sait'in kızını kendi eliyle boğazlaması için zorlandığı, her teklifte uzuvlarından biri kesildiği ifade ediliyor.

Editörün notu: Videoya Youtube tarafından embed alımı engellendiği için yazının üzerini tıklayıp ulaşabilirsiniz!

ulusalkanal.com.tr

Meclis'te 23 Nisan özel oturumu Gündem F tipine kötü haber! Gündem Demirtaş AKP ve CHP ile koalisyona yeşil ışık yaktı Gündem Av. Umut Kılıç'ın tutuklanmasına Ankara ve İzmir Barosu'ndan tepki Gündem