Karma eğitim kaldırılıyor mu?

Karma eğitim tartışması Türkiye'nin gündeminde. Yargı kararıyla, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yönetmeliğindeki bazı okulları kapsayarak kullanılan "karma eğitim yapılır" ifadesi kaldırıldı. Bu da "karma eğitim ortadan kaldırılıyor" tartışmasına yol açtı. Bakanlık haberleri yalanlarken uzmanlar ise tartışmaları Ulusal Kanal'a değerlendirdi.

Abone ol

2018-2019 Eğitim Öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala "karma eğitim" tartışması başladı.

Eğitim-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği'ne karşı bir dava açmıştı. Dava dilekçesinde yönetmelikteki "Çok programlı Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezinde karma eğitim yapılır" şartının kaldırılması istenmişti. Zira Eğitim Sen, yönetmelikteki bu cümlenin içinde diğer okul türleri sayılmadığı için, o okullar açısından karma eğitime engel teşkil edildiğini savunuyordu.

Yargının da Eğitim Sen'in talebi doğrultusunda karar verilmesiyle birlikte "Karma eğitim kaldırılıyor" tartışması başladı.

Milli Eğitim Bakanlığı bazı basın yayın organlarında çıkan haberleri yalanladı. Bakanlık, karma eğitimin Milli Eğitim Temel Kanunu’nda yer aldığını, dolayısıyla yargının verdiği kararla karma eğitim ortadan kalkmadığını açıkladı. Bu kez de gözler Bakanlığın atıfta bulunduğu Temel Kanun maddesine çevrildi.

Konuya ilişkin Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım önemli bir değerlendirme yaptı.

Yıldırım, Temel Kanundaki "Ancak eğitimin türüne ve zorluklarına göre okullar yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılabilir" ifadesinin tartışmaya açık olduğunu söyledi.

HABER: DOĞUKAN ÇOBAN - KAMERA:TANSEV KARA

ulusal.com.tr

"Sepsisin görülme sıklığı 20 yılda yüzde 140 arttı" Sağlık "Dağların kartalları"nın nefes kesen eğitimi Sağlık Belediyenin kursuyla üniversiteyi kazandılar Sağlık Muş'ta 116 bin 708 öğrenci ders başı yapacak Sağlık