Oyları birleştirmeyenin 'oyları bölme' kampanyası

Abone ol

CHP tam hız Vatan Partisi'ni hedef almayı sürdürüyor: “Oyları bölme!”

Peki Vatan Partisi CHP'nin oylarını bölüyor mu? Hem evet, hem hayır. Açıklayalım:

İlk kez Vatan Partisi'ne oy vereceğini söyleyen yurttaşların büyük bölümü daha önceki seçimlerde oyunu CHP'ye kullananlardan oluşuyor. Onları MHP'ye oy veren yurttaşlar izliyor. Meseleye daha önceki oylar düzleminde baktığınızda, evet Vatan Partisi CHP'nin oylarını bölüyor!

Ama aslında Vatan Partisi CHP'nin oylarını bölmüyor. Şundan: Yurttaş oyunu Vatan Partisi'ne veriyorsa, o oy Vatan Partisi'nindir, CHP'nin değil! O oy CHP'nin olsaydı, Vatan Partisi'ne verilmezdi.

Karışık mı oldu? Somutlayalım:

ATATÜRK'ÜN CHP'Sİ, BUGÜN VATAN VARTİSİ'DİR

Eskiden CHP'ye oy veren yurttaş, bugün Vatan Partisi'ne oy verirken, aslında 1930'ların CHP'sine, yani Atatürk'ün CHP'sine oy veriyor.

Zira Vatan Partisi milliyetçileri, halkçıları, sosyalistleri birleştirirken, bir program etrafında birleştirdi. O program Atatürk'ün Altı Ok programıydı.

Zaten Altı Ok'un üç oku, yani milliyetçilik, halkçılık ve devrimcilik, birleştirilen kesimlerin adıydı! Milliyetçilerin oku milliyetçilik, halkçıların oku halkçılık ve sosyalistlerin oku devrimcilikti. Cumhuriyetçilik, laiklik ve devletçilik ise ortak oklardı.

İşte dün CHP'ye oy veren yurttaş, bugün Vatan Partisi'ne bu oklar nedeniyle oy veriyor. Yani yurttaş Kemal Kılıçdaroğlu'nun Yeni-CHP'sine değil, Atatürk'ün 1930'lardaki CHP'sine oy veriyor. Dolayısıyla oylar bölünmemiş oluyor. Yeni-CHP'nin oyları Yeni-CHP'ye, Atatürk'ün CHP'sinin oyları da Vatan Partisi'ne gitmiş oluyor.

Ne diyor Kemal Kılıçdaroğlu? “Biz 1930'ların CHP'si değiliz!”

1930'ların CHP'si olan Vatan Partisi, bu durumda zaten oyları bölmemiş oluyor!

HDP CHP'NİN OYUNU BÖLMÜYOR MU?

CHP'li dostlarımıza her seferinde soruyorum: Her gün ekranlardan cilalanan HDP'ye kimler oy verecek? Kimlerin oyuyla HDP'ye baraj atlatılmaya çalışılacak?

İstisnasız hepsinin yanıtı aynı: En çok CHP'nin oyuyla; CHP'ye oy veren Kürt-Alevilerin oyuyla...

Peki Vatan Partisi'ne karşı “oyları bölme” kampanyası düzenleyen CHP, neden HDP'ye “oyları bölme” demiyor?

Ve hatta neden başta Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere Yeni-CHP'nin en tepesi “HDP barajı geçmeli” diyerek kendi oylarını HDP'ye servis ediyor?

CHP'li dostlarımız önce bu sorunu çözmelidir!

Gelelim meselenin bir başka yönüne...

Bir partinin bir partiyi “oylarımı bölme” diye suçlaması çok sorunlu bir yaklaşımdır. Zira parlamentoya girmek isteyen partiler haliyle oyları bölecektir, normali budur. 100 dilimlik pasta bir bütündür ve bölünecektir.

Zaten seçim son tahlilde oyların bölünmesi ve partilere dağılması demektir.

Oylar mecburen bölünecektir ama bölünmüş oyların toplamıyla iktidar olmak isteyenler, oyları birleştirebilirler.

Vatan Partisi 1995 seçimlerinden beri “oyları birleştirelim” kampanyası yapmaktadır. Hem DSP'ye hem de CHP'ye sol güçbirliği, cumhuriyet güçbirliği, ulusal güçbirliği adı altında defalarca seçim ittifakı önerildi. Ama her seferinde “oyları birleştirelim” kampanyası reddedildi.

Vatan Partisi'nin “oyları birleştirelim” kampanyasını reddeden Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibinin, “oyları bölme” kampanyası başlatmasını ise CHP'li dostlarımızın takdirine bırakıyorum.

Ve bitirirken şu soruyu soruyorum: Kılıçdaroğlu ve ekibinin “oyları bölme” kampanyası yoksa 8 Haziran sabahı için bir mazeret mi?

Mehmet Ali Güller

Aydınlık

Sanatçılardan Vatan çağrısı Gündem Nerede oy kullanacağınızı öğrenmek için tıklayın Gündem Terör örgütü Meclis'e giremez Gündem Dokuz Işık'tan Vatan cephesine Gündem