Adalet Bakanlığı, yargıda iş yükünü azaltmak için yeni bir tasarı hazırladı

Adalet Bakanlığı, yargıda iş yükünü azaltmak için yeni bir tasarı hazırladı. Tasarı 6 aya kadar olan hapis cezalarının para cezasına çevrilmesini öngörüyor. Daha önce 3 aya kadar olan hapis cezaları para cezasına çevriliyordu. Tasarı dikkat çeken başka detaylar da içeriyor

Abone ol

Adalet Bakanlığı, yargıda iş yükünü azaltmak için alternatif çözüm yollarının genişletilmesini öngören kanun tasarısıyla ilgili çalışmaları tamamladı.

Buna göre belirli miktar para cezasını ödeyerek kamu davasının açılmaması ya da açılmış davanın düşmesi sağlanacak. Bu amaçla para cezalarına çevrilen hapis cezalarında daha önce 3 ay olan üst sınır 6 aya yükseltildi.

Böylece 6 aya kadar hapse çarptırılanların cezası, günlük 30 liradan hesaplanacak şekilde para cezasına çevrilecek. 5 yıl içinde suçun tekrarı halinde ödenecek para cezası miktarı yarı oranında artırılacak.

Tasarıyla kamu davasının açılmasının ertelenmesi de genişletilecek. Soruşturma ve kovuşturması şikayete bağlı olan 1 yıla kadar hapis cezası gerektiren suçlarla ilgili kamu davasının açılması 5 yıl süreyle ertelenebiliyordu. Savcılar artık 2 yıla kadar hapis cezası gerektiren kamu davalarının açılmasını erteleyebilecek. Kamu davasının açılmasının ertelenmesi için şikayet şartı da kaldırılacak.

Uzlaştırma yoluna gidilebilecek suçların sayısı artırılacak. Etkin pişmanlık hükümlerine yer verilen suçlara ilişkin sınırlamanın kaldırılmasıyla uzlaştırma kurumunun uygulama alanı da genişletilecek. Tehdit, kişi hürriyetini yoksun kılma, hırsızlık ve dolandırıcılık da uzlaştırma kapsamına eklenecek. Suça sürüklenen çocuklar için üst sınırı 3 yılı geçmeyen suçlar da uzlaştırma kapsamına alınacak.

Başsavcılıklar bünyesinde "Uzlaştırma Büroları" kurulacak. Savcı dava açmadan önce dosyaları uzlaştırma bürosuna gönderecek. Adalet Bakanlığı, Ceza İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde de Alternatif Çözüm Usulleri Daire Başkanlığı kuracak. Bu daire para cezaları ve uzlaştırma gibi alternatif usullerin etkin şekilde uygulanmasını sağlayacak.

Başbakanlığa gönderilen kanun tasarısı, Bakanlar Kurulunda görüşüldükten sonra TBMM'ne sevk edilecek.

ulusalkanal.com.tr

Elazığ'da emniyete düzenlenen saldırının organizatörü yakalandı Gündem Erdoğan, ABD'ye gidiyor Gündem Meral Akşener'den Erdoğan'a 'FETÖ' faksı! Beştepe'den yanıt var Gündem Tendürek şehitleri toprağa verildi Gündem