Almanya ve Yunanistan arasında kriz büyüyor
Almanya ile Yunanistan arasındaki ilişkilerde gerilim artarak sürüyor. Yunanistan’ın Berlin’den savaş tazminatı talebini tekrarlaması ve Savunma Bakanı Panos Kammenos’un, ülkesinin Euro Bölgesi'nden çıkartılması halinde mültecilerin Almanya’ya gönderileceği tehdidinin ardından, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble’nin Atina’nın Euro Bölgesi’nden ayrılması ihtimalinin halen sürdüğünü söylemesi krizi daha da derinleştirdi.
Yunanistan’ın 240 milyar Euro’luk kurtarma paketine en büyük katkıyı yapan Almanya, Atina’nın uygulamayı kabul ettiği reformlar dışındaki hiçbir öneriye sıcak bakmıyor ve Maliye Bakanı Schaeuble belli aralıklarla Yunanistan'ın Euro'dan çıkması olarak tanımlanan ‘Grexit’ olasılığını gündeme getiriyor.
Aleksis Çipras liderliğindeki Radikal Sol İttifak Syriza'nın erken seçimlerle iktidara gelmesinden bu yana süren gerilimde bir diğer kilit isim ise Schaeuble’nin Yunan mevkidaşı Yanis Varufakis. İki bakanın geride kalan haftalarda birbirlerine iğneleyici sözler sarf ettikleri dikkati çekerken, Berlin’deki Yunan Büyükelçisi bu hafta Alman Dışişleri Bakanlığı’na Schaeuble’nin Varoufakis hakkında söylediği ‘saf ve aptal’ ifadesi ve diğer yorumları resmen protesto etti.
Öte yandan Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos'un Alman Bild gazetesine verdiği demeçte Schaeuble’yi provakatör olarak tanımlaması ve Euro'dan çıkartılmaları halinde ‘hiçbir sözleşme ya da anlaşmanın geçerli kalmayacağını’ belirterek, kendilerine yönelik sert tutumunun devam etmesi halinde on binlerce mülteciye seyahat belgesi vererek Berlin'e göndereceklerini söylemesi Berlin’de büyük tepki buldu.
Syriza ile koalisyonda bulunan sağ popülist Anel partisinin lideri Kammenos, Schaeuble'nin Yunanistan'a karşı bir ‘psikolojik savaş’ yürüttüğünü ve iki ülke arasındaki ilişkileri zehirlediğini de öne sürdü.
İki ülke arasında gerilim ve dalgalanmalara neden olan bir diğer sorun ise Yunanistan’nın İkinci Dünya Savaşı ile ilgili tazminat talebi. Atina, Almanya’nın Yunan halkına karşı işlediği savaş suçlarından doğan tazminat hakkını şimdiye dek ödemediğini savunuyor ve 108 milyar Euro’su savaşın uğrattığı zarar, 54 milyar Eurosu ödenmemiş krediler olmak üzere toplamda 162 milyar Euroluk tazminat istiyor.
Yunanistan’ın toplam 390 milyar Euro borcu var. Tazminat olarak istediği meblağ da Yunanistan’ın Gayri Safi Milli Hasılası’nın yüzde 80’ine tekabül ediyor. Almanya ise 1950'li yıllarda Yunanistan'a 130 milyon mark savaş tazminatı ödediğini ve 1960’ta konuyu sonlandıracak bir anlaşma imzalandığını öne sürüyor.
Alman yetkililer Berlin Duvarı’nın yıkılmasından sonra 1990’da iki Almanya’nın birleşmesinin yolunu açan ‘İki Artı Dört Anlaşması’yla savaş tazminatı taleplerinin hukuksal ve siyasal olarak sona erdiğini de savunuyor.
Yunanistan Adalet Bakanı Nikos Paraskevopulos’un, Almanya’nın söz konusu rakamı ödememesi halinde ülkedeki Alman kamu mallarına haciz konulması kararını imzalayacağını açıklaması iki ülke arasındaki sorun ve söz savaşının bundan sonraki günlerde de devam edeceğini kanıtlıyor. (Amerikan'ın Sesi)