Taşınır rehin 20 milyar liralık kredi sağladı
"Sicil birimlerine rehin sözleşmelerine yönelik bin 751'i elektronik, 831'i yazılı toplam 2 bin 582 başvuru yapıldı" -
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, sicil birimlerine rehin sözleşmelerine yönelik bin 751'i elektronik, 831'i yazılı olmak üzere 2 bin 582 başvuru yapıldığını belirterek, "Tescil edilen 2 bin 506 rehin sözleşmesi karşılığında ticari aktörlere ilk 4 ayda yaklaşık 20 milyar liralık finansman sağlandı." dedi.
Tüfenkci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, esnaf, tacir, çiftçi, üretici örgütü ve serbest meslek erbabının finansmana erişimini kolaylaştırmak, rekabet güçlerini artırmak amacıyla hazırlanan Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu'nun 1 Ocak'ta yürürlüğe girdiğini anımsattı.
Rehin işlemlerinin Taşınır Rehin Sicil Sistemi (TARES) üzerinden gerçekleştirildiğine dikkati çeken Tüfenkci, 5 Mayıs itibarıyla taraflarca sicil birimlerine bin 751'i elektronik, 831'i yazılı toplam 2 bin 582 başvuru yapıldığını söyledi.
Tüfenkci, taşınır rehni karşılığında finansman imkanından en fazla yararlanan grubun esnaf olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Tescil edilen 2 bin 506 rehin sözleşmesi karşılığında ticari aktörlere ilk 4 ayda 5,5 milyar lira, 3,5 milyar dolar ve 123 milyon avro olmak üzere toplamda yaklaşık 20 milyar liralık finansman sağlandı. Bu rakamın önümüzdeki süreçte her geçen gün artış göstereceğini tahmin ediyoruz. Rehne konu edilen varlık türlerinde, makine ve teçhizat grubu başı çekiyor. Bu varlıkları hayvan ile ticari plaka ve ticari hat takip ediyor."
"Ham madde de teminat olabilecek"
Söz konusu kanun ile ticarette birçok değerin rehne konu olabildiğine işaret eden Tüfenkci, "Esnafımızın ham maddesi var, işleyip satacak ama elinde gayrimenkulü olmadığı için kredi istediğinde teminat veremiyor. Bu sistemle ham maddeler teminat olarak gösterilebilecek." diye konuştu.
Tüfenkci, üçüncü kişilere taşınır varlığını bir başkası adına rehnetme imkanı sağladıklarını da belirterek, şunları kaydetti:
"Çiftçiye elindeki ürünü de ileride alacağı ürünü de teminat gösterme imkanı getirmiş olduk. Bankalar ve finansal kuruluşlarının yanı sıra KOSGEB, TÜBİTAK, Kredi Garanti Fonu gibi kamu ve özel kurum ve kuruluşlar da taşınır rehni karşılığında kredi ve kefalet sağlayabiliyor. Teminatlar, yabancı para birimleri üzerinden rehin olarak kullanılabiliyor. Çok yıllık ürün veren ağaçlar, fikri ve sınai mülkiyete konu haklar, ham madde, hayvan, buluş, her türlü kazanç ve iratlar, kira gelirleri, makine ve teçhizat, araç, ekipman, alet, iş makineleri, ticari işletme veya esnaf işletmesi gibi birçok taşınır varlık üzerinde rehin hakkı kurulabiliyor."
TARES istatistiklerine göre Ocak-Nisan 2017 dönemine ilişkin rehne konu varlık türleri şöyle:
Varlık Türleri Adet Makine ve teçhizat, araç, ekipman, alet, iş makineleri, elektronik haberleşme cihazları dahil her türlü elektronik cihaz gibi menkul işletme tesisatı 16.485 Hayvan 3.057 Ticari plaka ve ticari hat 2.041 Stoklar 213 Alacaklar 84 Ticari işletme 28 Ticaret unvanı 10 Fikri ve sınai mülkiyete konu haklar-marka 10 Sarf malzemesi 7 Kira gelirleri 6 İşletme adı 2 Ham madde 1 Ticari proje 1