Başsavcılıktan kayyum açıklaması
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Kaynak Holding'e bağlı şirketlere kayyum atanmasıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, şirketlerin Fethullahçı Terör Örgütü'ne finans sağladığına dair bilirkişi raporu hazırlandığı belirtildi. Başsavcılık, delillerin karartılmaması ve örgütün para kaynaklarının kesilmesi amacıyla kayyum atandığını bildirdi
Fethullahçı Terör Örgütü ile mücadele kapsamında, Kaynak Holding'e bağlı şirketlere kayyum atanmasıyla ilgili açıklama yapıldı.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun imzalı açıklamada, Kaynak Holding'e bağlı şirketlere 8 Eylül'de arama yapıldığı ve birçok belgeye el konulduğu hatırlatıldı.
Fehmi Tosun, el konulan belgeleri inceleyen SGK, MASAK ve Vergi Denetim Uzmanlarının bir ön incelem raporu hazırladığını belirtti. Raporla birlikte, şirketletin Fethullahçı Terör Örgütü'ne finans temin ettiklerine ilişkin bilgi-belge ve bulguların başsavcılığa teslim edildiği vurgulandı.
Açıklamada, bu rapor üzerine, delillerin karartılmasının önlenmesi ve terör örgütüne finansmanın kesilmesi için Sulh Ceza Hakimliği'nin 19 şirket, 1 dernek ve 1 vakfın yönetimine 7 kayyum atadığı belirtildi.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun imzalı açıklamada, "Başsavcılığımızın Örgüt, Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosunca Kaynak Holding A.Ş. ve bu holdinge bağlı 24 şirket ile yöneticileri hakkında Yasa Dışı FETÖ/PDY örgütü adına faaliyette bulunmak, kara para aklamak, vergi kaçakçılığı yapmak, terörizmin finansmanı hakkındaki kanuna muhalefet etmek, yasadışı terör örgütü kurmak ve bu örgütün yöneticisi-üyesi olmak suçlarından yürütülen soruşturmada; 19 şirket ile bir dernek ve vakıf merkezinde 08 Eylül 2015 tarihinde İstanbul Anadolu Sulh Ceza Hakimliğince verilen karar uyarınca arama ve el koyma işlemleri yapılmış, soruşturma konusu suçlara delil teşkil edebilecek belge, defter ve dijital malzemelere el konulmuştur" denildi.
"FETÖ TERÖR ÖRGÜTÜNE FİNANS TEMİN ETTİKLERİ..."
El konulan malzemelere ilişkin SGK, MASAK ve Vergi Denetim Uzmanlarınca oluşan kurul tarafından inceleme yapıldığı belirtilen açıklamada, "Kurul tarafından verilen ön inceleme raporu ile soruşturmaya konu şirketlerin ticari faaliyetleri dışında yasa dışı FETÖ/PDY terör örgütüne finans temin ettiklerine kaynak ve para akışı sağladıklarına ilişkin bilgi-belge ve bulgular teslim edilmiştir" ifadeleri kullanıldı.
"KAYYUM ATANMASINDAKİ HUKUKİ ZORUNLULUK..."
19 şirket, 1 dernek ve 1 vakfa kayyum ataması yapıldığı ifade edilen açıklamada, "Suçların niteliği, şüpheliler ile şirketlerin sayıları göz önüne alındığında, delillerin karartılmasının ve yok edilmesinin önlenmesi, terör örgütüne yapıldığı iddia edilen finansmanın kesilmesi, delillerin eksiksiz tam ve sağlıklı bir şekilde toplanabilmesi amacıyla; anılan örgüte yardım ve yataklık yaptığı, mali kaynak sağladığı ön bilirkişi raporu ile tespit edilen şirketlere kayyum atanmasında hukuki zorunluluk bulunduğu kanaati ile Sulh Ceza Hakimliğinden şirketlere kayyum atanması talep edilmiştir. Sulh Ceza Hakimliğince 17 Kasım 2015 tarihli karar ile soruşturma konusu Kaynak Holding bünyesindeki 19 şirket, 1 dernek ve 1 vakfın yönetim faaliyetlerini yerine getirmek üzere 7 kayyum atanmış ve bu karar, kayyum ataması yapılan şirketlere tebliğ edilmiş ve kayyumlar bu tarih itibariyle şirket yönetimlerini devir almışlardır. Şüpheliler hakkında anılan soruşturmalara ilişkin soruşturma halen devam etmektedir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur" denildi. (DHA)