Erdoğan: Suçlu olan bedelini öder

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşuyor, Haliç Kongre Merkezi'nde Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı'nda konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;

Değerli misafitler Türkiye şehir nüfusunun hızla arttığı pek çok ülke gibi ciddi bir kentleşme sorunu yaşıyor. 1994 yılından beri Türkiye'nin diğer vilayetleriyle birlikte İstanbul'un sorunlarını çözmek için mücadele veriyoruz. Elbette çözülememiş çok sıkıntılar da var. Ama özlelikle konut bakımından İsstanbul çok farklı duruma geldi. Ama gelen göç önliyemiyorsunuz.

Bir müjdeyi İstanbullularla paylaşmak isyitorum. Kentsel Dönüşüm için 5 ekim 2012 tarihinde başlayan çalışma tamamlandı İnşallah Esenler'de önümüzdeki ay hak sahiplerine anahtarlarını teslim edilecek.

'SENİN İŞİN YAPMAK MI, YIKMAK MI?'

5 Ekim'de Esenler'de ilk kazmayı vurduğumuzda da ifade etmiştim. Bizim amacımız yuva yıkmak değil. Tam tersine vatandaşlarımıza güvenli yuvalar temin etmektir. Biz yapmak derdindeyken biri de yıkmak derdinde. Nerede kentsel dönüşümle ilgili bir şeye olsa bu hemen yargıya götürür. Ya senin işin ne yapmak mı yıkmak mı?

Aynı şejilde aynı kafadalar ya bölücü terör örgütü de yakıp yıkıyor. Sokaklara döşenen bombalar yüzünden bölgede ciidi bir yıkım var. Tabi ilçemizin böyle harap halinde kalmasına izin veremeyiz.

DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI

Dokunulmazlıkların kaldırılmasını gündeme getiriyoruz ve dokunlmazlıkların akldırılması denilince kimin fezlekesi varsa o sürecin hemen yargıya taşınması anlamına geliyor. Suçun varsa yargılanacaksın. Suçlu olan bedelini öder ve burada siyaset bu fezlekelerin önünde bariyer oluşturumamalıdır, yargının önü açılsın yargı gerekeni yapacaktır.

Başbakanlık dönem,inde Suriçi ve Cire için iki mükemmel proje hazırlattım. Dünyayı oradaki kültürü ve medeniyeti göstermek istediö Algı operasyonunu millet düşmanlarının eline bir silah olarak veremeyiz.

DEVLETİN GÖREVİ SADECE YAPIALRI DEĞİL, GÖNÜLLERİ DE İMAR ETMEKTİR

Operasyonların sürdüğü ilçelerde de kentsel dönüşüm yoluyla bu şehirleri yalnız teröristtlerden temizeyecek değil, vatandaşlarımıza huzurlu bir şekilde oturabileceği konutlar yapacağız. Devletin görevi sadece yapılar değil gönülleri de imar etmektir.

YÜKSEKOVA VE CİZRE'NİN İL OLMASI

Hakkari şehrinin Yüksekova olarak değişmesi teklifinde bulundum. Çünkü Hakkari şehir olmak için uygun değil. Hakkari'yi nasıl şehir yapmışlar anlamak mümkün değil. Ama Yüksekova topoğrafik yapı olarak şehir olamsı için çok uygundur. İkinci bir yer Cizre. Cizre'nin il olmak hakkıydı ve hakkının yeniden iade edilmesi gerekiyor. Cizre'nin şehir olması gerek.

TOKİ şuan 710 bin konuta ulaşmış vaziyette. Ben ozamn 500 bin demiştim hedefimizi ve o hedefimizi hamdolsun aştık.

KİM NE DERSE DESİN KANAL İSTANBUL'U YAPACAĞIZ

Türkiye'nin dört bir tarafı bölünmüş yollarla dolmuş durumda. Şimdi 2023'e kadar ikinci bir 500 bin hedefimiz var. DKanal İstanbul yapıldığı anda her ikti tarafında İstanbul'un şanına yakışır konutlar inşaa etmek gerekiyor. Kim nederse desin Kanal İstanabul'u yapacağız.

Marmaray için yok canım yapılamaz dediler, olacak dedik bitirdik, 3 yıl oldu. Şu anda Marmaray'dan geçen insan sayısı 130 milyona ulaştı. Avrasya Tüneli bitiyor, azılacak. Raylı sistemden İstanbullu ve dünyalı geçti, şimdi buradan geçecek.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü 26 Ağustos'a yetiştirmeye çalışıyoruz. Ağır vasıtalar oraya pas edilecek. İstanbul ulaşımında bir rahatlama meydana gelmiş olacak.

Türkiye'nin 2023 yılına kadar yaklaşık 6 milyon ilave konuta ihtiyaç duyacağı hesap ediliyor. Vatandaşların yüksek hayat standartlarına sahip olacakları konutlar istiyoruz.

Dar gelirli vatandaşlarımızın konut sahibi olması için bankalar tüketici kredi faizlerini düşürsün.

Şehirlerimiz geliştikçe ihtiyaçlarda değişiyor. Kentsel değilşim bu ihtiyacının ürünüdür. Akıllı şehir uygulamalarının getirdiği uygulamalardan hep birlikte daha fazla faydalanacağız.

Artık refah ülkesi bir Türkiye var. Bakıyorsunuz evdeki hanfendi ve beyfendinin birer arabası var. Artık bir daire için 2-3 araba hesap ediliyor. Belediye Başkanlarıma sesleniyorum mahallelere kat otoparkı yapılmalı. Bu adımların artık atılması lazım.

İnsanlarımızn şehirlerden beklentileri artık değişiyor. Okul,sosyal tesis çok daha yüksek standartların arayışı içinde olmasının adımı bunlar. Herşeyden önce insan odaklı projeler olması şartttır. Artık dikey yapılaşmadan yatay yapılaşmaya geçmenin vakti gemiştir.Kanal İstanbul'un çevresinde dikey yapılaşmaya izin verilmemelidir.

Şehir merkezlerin dışıbnda 30 katlı 40 katlı binalar yükseliyor, bu kabul edilir birşey değil. Akıllı şehir yüksek şehir demek değildir. Şehir merkezlerimizdeki binalar ve araçlar yüzünden adeta insana yer kalmaış vaziyette. İnsana imkan hazırlayacağız, yaya yollarıyla, bisiklet yolalrıyla. Örneğin, Konya'nın gayet başarılı bisiklet yolları var.

Şehirlerimizi yenilerken tarihimize de sahip çıkmalaıyız. Bu şehirlerin temel mimari eserlerini, yeni mimarilerde de kullanmalıyız.

Şimdi mesele esere o ruhu vermektir. Eserler müessileriyle değerlidir. Okullar ve adalaet sarayları başta olmak üzere, hsatanelerimiz ,için yürütülen bu projlerede bu hassasiyeti göstermeliyiz. Bunun için şehirlerimzide yapılan camiilerimizde Osmanlı ve Selçulu ruhunu taşımasını arzu ediyorum.

İnşallah önümzdeki dönemde Türkiye bu illeler dahilinde daha da güzel yapılara kavuşacaktır.

"Rus devleti ile görüşüyoruz" Gündem "Rus devleti ile görüşüyoruz" Gündem Çetin Ünsalan yazdı: İnsan gibi Gündem Kumkapı cinayetinde elbisedeki kan delil oldu Gündem