Liselere geçiş sistemi açıklandı

Yaklaşık 1 milyon 300 bin öğrenci ve ailelerinin merakla beklediği, liselere geçişte yeni sistemin ayrıntıları açıklandı. Öğrenci, listelerindeki tercihlere giremezse evine en yakın okula yerleştirilecek. Yani tercih etmemiş olsa da meslek lisesi ya da imam hatibe kaydedilecek. Boş kontenjanlar ise "taban puan"sız nakillerle doldurulacak.

Abone ol

Yaklaşık 1 milyon 300 bin öğrencinin öğrenim hayatını etkileyecek olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavında yerleştirmeyle ilgili ayrıntılar açıklandı.

Yeni sisteme göre, E-okul üzerinden tercih yapacak olan öğrencilerin karşısına “Özel yetenek sınavıyla yerleştim”, “Özel okula kayıt yaptırdım” ve “Tercih yapmak istiyorum” şeklinde 3 seçenek çıkacak. Öğrenci ilk iki seçenekten birini işaretlerse, devlet okullarını tercih edemeyecek. Ancak aileler çocuklarını özel okula yazdırmış olsalar bile tercih sistemine girebilmek için “Tercih yapmak istiyorum” demeli.

Tercihler A ve B gruplarına ayrılacak. A grubunda 15 tercih yapılacak. Bu grupta il ve okul türü sınırlaması yok. Öğrenci ilk listeye yerleşememe ihtimaline karşı ise B grubu'ndaki 6 okul türünden en az birini işaretlemek zorunda.

Öğrenci seçim yapmasa da otomatik olarak evine yakın herhangi bir okula yerleştirilecek. Bu okullar arasında meslek lisesi, fen lisesi veya imam hatip lisesi de olabilecek.

Yeni sistemde, yedek liste ve yerleştirme olmayacak. Boş kontenjanlar için nakil uygulaması yapılacak. Sıralama, başvuran öğrencilerin puanına göre yapılacak. Okula son giren öğrenciden daha düşük puanlı nakil öğrenciler de okula yerleşebilecek.

Anadolu öğretmen liseleri; sosyal bilimler, fen ve Anadolu liselerine dönüştürülecek.

Okul müdürleri 4 yılın ardından görevde kalabilmek için öğrenci, veli ve eğitimciler heyetinden onay almak durumunda.

Ortak sınavların puanları 11 Haziran'da, yerleştirme puanı 7 Temmuz'da açıklanacak. Tercihler, 31 Temmuz-8 Ağustos'ta alınacak.

ulusalkanal.com.tr

113 bin kadın üzerinde denendi Sağlık GDO'ya hükümetten vize Sağlık Sağlık emekçileri iş bıraktı Sağlık Nesilleri tükeniyor Sağlık