Rum Kesimi, Lahey Adalet Divanı'na başvurdu

Türkiye'nin Libya ile imzaladığı tarihi mutabakatın Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşındığı gün, panikleyen Rum Kesimi, Lahey Adalet Divanı'na başvurdu. Rum Yönetimi Lideri Anastasiadis, bölgelerindeki haklarını koruma altına almak için tüm hukuki yola başvurduklarını öne sürdü. Avrupa Birliği'nden ise Rum Kesimi ve Yunanistan ile dayanışma mesajı geldi.

Abone ol

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki tarihi adımları Yunanistan, Rum Kesimi ve Avrupa Birliği'ni hareke geçirdi.

Türkiye ve Libya'nın imzaladığı mutabakat muhtırası ile panikleyen Rum Kesimi, Doğu Akdeniz'deki zenginlikleri koruma altına almak için Lahey Adalet Divanı'na başvurdu.

Türkiye'nin iki sondaj ve iki sismik araştırma gemisi ile bölgede yürüttüğü faaliyetlerle ilgili yapılan başvuru hakkında Rum Yönetimi Lideri Anastasiadis açıklama yaptı.

Anastasiadis, bölgelerindeki haklarını koruma altına almak için hukuki tüm yollara başvurduklarını kaydetti.

Rum Kesimi daha önce 1978 yılında, Ege'deki Kıta sahanlığı ile ilgili Lahey Adalet Divanı'na başvurmuştu.

Ancak Divan'ın yargı süreci için tarafların başvuruyu müşterek olarak bildirmesini söylemesi ile, başvuru geçersiz sayılmıştı.

Uzmanlara göre, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de Lahey'e yapacağı başvuru ile durumu lehine çevirebilir.

Öte yandan Libya varılan mutabakatı ile ilgili Avrupa Birliği'nden de bir açıklama geldi. Doğu Akdeniz'deki gelişmelere ilişkin "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan" ile tam dayanışma içinde olunduğu bildirildi.

ulusal.com.tr

Bir annenin PKK'ya isyanı: Ben çocuğumdan vazgeçmem Gündem Libya ile Doğu Akdeniz Mutabakat Muhtırası kabul edildi Gündem Yakalama kararı çıkarıldı Gündem Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'dan emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) açıklaması Gündem