BTK'dan Wikipedia açıklaması: Mahkeme kararı yerine getirilirse açılır
BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, Wikipedia'nın kapatılmasına ilgili yaptığı açıklamada, "Bir mahkeme kararı söz konusuysa, tamamen yerine getirilmesi lazım. Mahkeme kararının tam da yetkili şekilde uygulanması noktasında yerine getirilmesi gereken hususlar var. Bugün denilen mahkeme kararı yerine getirilse şu anda Wikipedia açılır" dedi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, sosyal medya dili konusunda açıklamalarda bulundu.
Güzel Türkçe Kampanyası konusunda açıklamalarda bulunan Ömer Fatih Sayan, "Yerli içerik olduğu sürece güçlüsünüz" dedi. Sayan, BTK'nın internet oyunlarının çocuklar üzerindeki etkisi konusunda da harekete geçeceğini söyledi.
Sitelere yönelik kapatma kararları ve Wikipedia'nın açılıp açılmayacağı konusunda da açıklamalarda bulunan Sayan şunları söyledi;
SİTELERE YÖNELİK KAPATMA KARARI
"Uyar kaldır mekanizmaları esas. Kapatma en son önlem. Mahkeme kararı geliyor, sitenin kapatılması gerekiyor ama biz kapatmak istemiyoruz. 4 saat içerisinde site yetkisine ulaşıp, "Gereğini yerine getirin ki biz kapatma kararını yayınlamak istemiyoruz", diyoruz. "Buna itiraz edeceğiz" diyen siteler o yöntemi uyguluyorlar."
WİKİPEDİA AÇILACAK MI?
"Wikipedia ile ilgili de söylediğim şekilde, çoğu kişinin yararlandığı kaynak olarak gözükmekte. Bizim yasalarımız var. Kötü örnekleri Youtube, Twitter ile de yaşamıştık ama belli bir noktaya geldi. Bir mahkeme kararı söz konusuysa, tamamen yerine getirilmesi lazım. Mahkeme kararının tam da yetkili şekilde uygulanması noktasında yerine getirilmesi gereken hususlar var. Bugün denilen mahkeme kararı yerine getirilse şu anda Wikipedia açılır."
"İÇERİK SAĞLAYICILARI GENEL BİLGİLENDİRME TOPLANTISI"
Sayan, BTK'da düzenlenen "İçeri̇k Sağlayıcıları Genel Bi̇lgi̇lendi̇rme Toplantısı"nda da, internet kullanımına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Bu yıl yapılan bir araştırma sonuçlarına dikkati çeken Sayan, bir dakika içinde YouTube'da 4,1 milyon videonun görüntülendiğini, 150 milyondan fazla e-postanın gönderildiğini, 16 milyon yazılı mesajın iletildiğini, İnstagram'da 46 bin 200 gönderinin paylaşıldığını, 452 bin twitin yazıldığını, Facebook'a 900 bin girişin gerçekleştiğini, 1,8 milyon snap atıldığını, Google'da 3,5 milyon aramanın yapıldığını kaydetti.
Sayan, bu durumun iletişimin tek hareketle birçok yeni kapıyı açmasının somut göstergesi olduğunu söyledi.
Çocukların cinsel istismarı, çoğu yurt dışında bulunan yasa dışı kumar siteleri, bazı oyunlar marifetiyle çocukların intihara yönlendirilmesi, zararlı yazılımlar yoluyla fidye isteme, sanal zorbalık gibi suçların da bu mecrada kendisine yer bulduğunu dile getiren Sayan, özellikle bu sitelere karşı yasanın verdiği yetkilerin sonuna kadar kullanıldığını ve BTK tarafından şimdiye kadar ifşa sitesi olarak bilinen 600'den fazla site hakkında idari işlem yapıldığını bildirdi.
"NEFRET SÖYLEMİ AVRUPA'DA İVME KAZANIYOR"
Sayan, terörle uzun yıllar mücadele eden ve 15 Temmuz darbe ve işgal girişimiyle bu süreci en üst boyutta yaşayan Türkiye'nin, sosyal medyadaki bazı hesaplardan yanlış tanıtımla adeta cezalandırılmaya çalışıldığının altını çizerek, şöyle devam etti:
"Nefret söylemi olarak kabul edilen ve özellikle Avrupa'da ivme kazanan bu suç türüne ilişkin uluslararası duyarlılığın geliştiğini ve yasal düzenlemelerde karşılık bulduğunu da hatırlatmak isterim. Almanya'da yeni çıkan ve ekim ayında yürürlüğe girecek Ağ Uygulama Yasası'na göre, yasa içeriğine aykırı içerikleri platformlarından 24 saatte kaldırmayan Facebook, Twitter, YouTube gibi sosyal medya platformlarına 5 milyondan 50 milyon avroya kadar ceza kesilebilecek. Alman Federal Ceza Dairesi, son 2 yılda nefret suçunun yüzde 300 arttığını belirtti."
BTK olarak aktif kullandıkları öz denetim mekanizmalarının internet ortamını daha güvenli ve daha özgür hale getireceğine inandıklarını vurgulayan Sayan, bu konuda yanıt alınamayan içerik sağlayıcılarının mahkeme kararıyla engellendiğini söyledi.
Avrupa'nın birçok ülkesinde halen engellemenin olduğunu ama uygulamada kullanıcı ve içerik sağlayıcının hangi sebeple veya kararla engellendiğini bilmediğini aktaran Sayan, "Kullanıcılar yalnızca engellenen sayfalara girdiğinde '404 NOT FOUND' ibaresini görüyor. Ayrıca kullanıcılar için bir itiraz mercisi de bulunmuyor. Bizim uygulamamızda ise sitesi engellenen birey ya da tüzel kişiliğin itirazını yapacağı mercinin ve alınan hakimlik veya idari karar bilgilerinin tamamı engellenen sayfada yer alıyor." diye konuştu.
Sayan, gelecek nesiller için terörizmden, çocukların cinsel istismarından, yasa dışı kumardan, fuhuştan, uyuşturucu madde kullanımını teşvikten arınmış, bireylerin faydalanacağı sağlıklı bir internet ortamının oluşturulması gerektiğini belirterek, bu amaçla BTK ve içerik sağlayıcılarıyla çalışmanın yanı sıra kullanıcıları da yasa dışı içeriklere karşı bilinçlendirmenin önemine dikkati çekti.
"İNTERNETE DİLİN DÜZGÜN KULLANILMASINI YAYGINLAŞTIRMAK İSTİYORUZ"
İçerik sağlayıcılarından "Görmedim, duymadım, bilmiyorum." demek yerine "İnternette yaşanan kötülükleri ve riskleri gördüm, biliyorum ve bütün bunların farkındayım." diyerek iletişim kanallarını samimi bir şekilde açmalarını isteyen Sayan, yerli içeriklerin artırılmasını istedi. Sayan, "İnternette dilin düzgün kullanılmasını da yaygınlaştırmak istiyoruz." dedi./Habertürk