Bayraktar: Fındık fiyatında sorun tekelleşme
TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındık fiyatının düşük seyretmesine tekelleşme ve üreticinin fındığını erkenden emanete vermesinden kaynaklandığını söyledi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, Düzce Ziraat Odası’nı ziyaret etti. Bayraktar, fındık fiyatının bugün 7.5 liraya kadar düştüğünü belirterek, şöyle konuştu:
"Bölgede 400 bin ailenin geçimini fındıktan sağladığını biliyoruz. Bununla birlikte 2 milyona yakın insanımız geçimini fındıktan sağlıyor ve iaşesini fındıktan temin ediyor. Yaklaşık olarak geçen yıl 2.8 milyar dolar ihracatımız var. Gıda ihracatımızın 6’da 1’ini tek başına fındık oluşturuyor. Dünyadaki fındığın ve dünya fındık ihracatının yüzde 75’ini Türkiye sağlıyor. Son 10 yıla baktığımızda yaklaşık 17,5 milyar dolarlık ihracat yaptığımızı görüyoruz. Bütün bu gelişmelere rağmen maalesef alıcısı az olan satıcısı ise çok olan bir sektörde rekabet ortamının olmadığını görüyoruz. Rekabet ortamının olmaması demek bu sektörde tekelleşme var demektir. Maalesef uzun yıllardan beridir Ziraat Odaları olarak bu tekellerle ve fındık fiyatlarının oluşması noktasında büyük bir mücadele vermekteyiz."
Bayraktar, fındık rekoltesinin her yıl yüksek gösterildiğini belirterek, "Her yıl bu tekeller ülkemizde rekolteyi sürekli yüksek gösterdiler. Her yıl 100 bin 150 bin ton civarında rekolteyi yüksek gösterdiler. Fiyatları bu manada maniple etmek istediler. Buna karşı hep mücadele verdik" dedi.
Bayraktar, emanete verilen fındık nedeni ile fiyatların düştüğünü vurgulayarak, şöyle dedi:
"Bu sene rekolte tahminini açıkladık. Üreticimize dedik ki 'Emanete fındık vermeyin.' Üreticimiz bu sene bizi dinlemedi. Emanete keşke fındık vermeseydi. Emanete fındık verdi, bir yabancı firma manav ve tüccarla anlaşmak sureti ile çiftçinin görüşünü, müsaadesini almadan 20 bin ton fındığı dış piyasaya sattı. Dış piyasanın bugün için geçici olarak ihtiyacını karşıladı. Fındık fiyatlarının düşmesinin sebebi budur. Keşke üreticimiz bizi dinleseydi. Fındık piyasası neden 14-15 liradan açıldı. Bu tekeller bizim rekolte tahminimizin doğru olduğunu biliyordu. Fındık fiyatının o olması gerektiğini biliyorlardı. Fındık gelmeye başladıkça elleri güçlendi, gerekli ihracatı yaptılar, üreticimiz bizi dinlemediği için fındık fiyatları bu noktaya geldi."
Bayratkar, yeni sezonda da rekoltenin düşük olacağını işaret ederek, "Bu sene de Ordu ve Giresun illerinde yoğun olmakla birlikte diğer illerimizde de 750 metre ve üzerinde karanfiller yok olmuş durumdadır. Fındık rekoltesi tahminlerin altında olacaktır. Bugünden fındığı ucuza kapatanlar seneye para kazanacaklar. Bu tekellere karşı ziraat odaları birliği olarak görüşmeleri yaptık. TMO’nun devreye girmesini istedik. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı, 50 bin ton fındık alacağını söyledi. Ben bunu açıkladım fındık fiyatları 2 lira yukarı çıktı. Bakan bey fındık almayacağını söyledi fındık 2 lira aşağıya düştü. Bunun neresi serbest piyasa politikası. Bu tekeller istedikleri zaman fındık fiyatlarını yükseltiyorlar, istedikleri zaman düşürüyorlar. Bizim mücadelemiz tekelleşmeye yöneliktir. Üreticinin fiyatını düşürmeye çalışan ve üreticinin emeği ile oynayan bu insanlaradır" dedi.
Bayraktar, Fiskobirlik’in devreye girebileceğini söyleyerek, "TMO’dan öte devreye Fiskobirlik girebilir. Fiskobirlik desteklenirse fındık almak için her şeyi ile hazır. Hazır depoları, alım memurları ve çalışanları var. Bu aşamada Fiskobirliğin de desteklenmesi söz konusu olabilir” dedi. DHA