İşte iş güvenliği eylem planı

Sendikalar ve hükümetin ortak çalışmasıyla; iş güvenliği konusunda atılacak somut adımlar netleşti. Buna göre işçiler, çok tehlikeli işlerde eğitim almadan çalışamayacak. Mühürlenen işyerini açan hapse atılacak. Tüm bu düzenlemelerin Ekim ayında Meclis’e gelmesi bekleniyor.

Abone ol

Önce Soma ile 301, ardından asansör faciasıyla 10 can gitti. Yaşanan acılar üzerine işçi-işveren ve hükümet biraraya geldi, artan iş kazalarını önlemek için atılacak adımları netleştirdi. Buna göre mühürlenen işyerini açan hapse atılacak, tehlikeli işlerde eğitimsiz işçi çalıştırılmayacak.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, "iş sağlığı ve güvenliği eylem planı" için, geçtiğimiz pazar günü işçi-işveren temsilcileriyle bir araya geldi. Sosyal taraflar, iş kazalarını önlemek için neler yapılması gerektiğini tartıştı.

Hürriyet'in haberine göre taraflar anlaştı, iş kazalarını önlemek için atılacak adımların çerçevesini belirledi. Çalışma Bakanlığı 50 işkolunu "çok tehlikeli sınıfa" ayırdı. Buna göre, iş kazalarını önlemek için;

İŞ GÜVENLİĞİ EYLEM PLANI

  • * İnşaat ve maden gibi çok tehlikeli işlerde artık eğitimsiz işçi çalışamayacak.
  • * Eğitim uygulaması 1 milyon 600 bin işçiyi kapsayacak. Eğitimler büyük ölçüde uygulmalı olacak, kişiye 3 sınav hakkı verilecek.
  • * Tehlikeli işleri yapanlar, 1 yıl içinde eğitim almazsa çalışamayacak.
  • * Mühürlenen yerde çalışmanın devam etmesi durumunda, sorumlular için hapis cezası gündeme gelecek.

İş güvenliğiyle ilgili tüm bu düzenlemeler Ekim ayında Meclis’e gelecek. Düzenlemenin 1 Ocak 2015’te yürürlüğe girmesi bekleniyor.

ulusalkanal.com.tr

'Orhaneli Santrali babanızın değil, Türk Milleti’nin malıdır' Ekonomi Dolar yeniden 2.24'ün üzerinde Ekonomi Tüm yurtta iş bırakma eylemi yaptılar Ekonomi Soma'da madencinin başı dertte! Ekonomi