Akdeniz Üniversitesi’nde akademik skandallar bitmiyor!

Aydın Doğan Vakfı tarafından her yıl çeşitli dallarda İletişim Ödülü’ne layık görülen Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde akademik usulsüzlük yapıldığı iddia edildi. Geçtiğimiz Kasım ayında fakültede gerçekleştirilen sempozyumda bildiri sunacağı duyurulan Öğretim Görevlisi Dr. Emel Arık’ın, bildirisini sunmadığı halde sempozyumun ardından yayınlanan kitaba konulduğu öne sürüldü. Akademisyenlerin tepkisini çeken usulsüz uygulamada adı geçen Öğr. Gör. Dr. Emel Arık’ın İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Arık’ın eşi olduğu belirtiliyor. Dekan Arık’ın, 2006 yılında eşinin yüksek lisans sınavında da usulsüzlük yaptığı da iddialar arasında.

Abone ol

Antalya’da yayın yapan Kanalvip Televizyonunun haberine göre, 20-23 Karım 2013 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde gerçekleştirilen ‘1. Uluslararası Medya Çalışmaları Sempozyumu’nda usulsüzlük yapıldığı iddia edildi. Sempozyumda, Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Arık’ın eşi olan Öğr. Gör. Dr. Emel Arık’ın, sempozyum bildirisini sunmadığı halde, söz konusu bildirinin sempozyum kitabına konulduğu öne sürüldü.

Skandal fakültenin kendi haberiyle ortaya çıktı

İddialara göre, sempozyumun son günü olan 23 Kasım tarihinde gerçekleştirilen ve Doç. Dr. Emine Uçar İlbuğa’nın başkanlığının yaptığı ‘Yazılı Basın ve Kültür’ konulu oturum, Yrd. Doç. Dr. Gülnur Kaplan Esen, Arş. Gör. Dr. Hakan Dönmez ve Arş. Gör. Şafak Etike’nin katılımıyla tamamlandı. Bu oturumda sunum yapması gereken Öğr. Gör. Dr. Emel Arık’ın söz konusu oturumda bildirisini sunmadığı, Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Haber Ajansı'nın sosyal paylaşım sitesinde yayınlanan haberi ile ortaya çıktı. Akil Haber Ajansı’nın sempozyuma ilişkin haberinde bildiri sunanların arasında Emel Arık’ın adı geçmezken, Arık’ın sunmadığı bildirisi sempozyum kitabına konuldu.

Akademisyenler tepkili:'Etik ilkelere aykırı’

Bu durumun akademik etik ilkelere aykırı olduğunu ifade eden akademisyenler, uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve yayınlanan bildirilerin, akademik atama ve yükseltme kriterleri açısından çok büyük bir önem taşıdığını ifade ederek ''Buralarda yapılan çalışmalar, akademisyene puan olarak yansımaktadır. Bu puanlar da, bir akademisyenin yükseltilmesinde etkili olmaktadır. Eğer bir akademisyen uluslararası sempozyumda bildirisini sunmadan, bildirisi sempozyum kitabında yer almışsa, orada yer alan yayını nedeniyle elde edeceği puan haksız ve usulsüzdür. Atama ve yükseltme kriterleri açısından dikkate alınmamalıdır” görüşünü dile getiriyor.

Bildiri kitabında yer almak 15 puan getiriyor

Akdeniz Üniversitesi Atama ve Yükseltme Kriterlerine göre Uluslararası bir sempozyumda sunulan ve bildiri kitabında yer alan bir çalışmanın 15

puan değerinde olduğu belirtiliyor.

‘Dekan eşinin yüksek lisans sınavında da usulsüzlük yaptı’ iddiası

Oturum sonrası katılımcıların çekilen fotoğrafında da yer almadığı görülen Öğr. Gör. Dr. Emel Arık’ın, 2006 yılında yüksek lisansa kabul edilirken de, benzer usulsüzlüklerin yaşandığı iddia edilmişti. Söz konusu usulsüzlüğün, dönemde de Prof. Dr. Bilal Arık tarafından gerçekleştirildiği ileri sürülmüştü: (http://www.memurlar.net/haber/53362/)

Eş,dost ve tanıdıklara yüksek lisans kıyağı

16 Eylül 2006 tarihinde basına da yansıyan iddialara göre, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Anabilim Dalı'na alınacak yüksek lisans öğrencilerinin mülakat sınavında, şartları uyan 20 öğrenci, 4 Eylül 2006'da İletişim Fakültesi'nde düzenlenen mülakat sınavına katıldı. Sınavın jüri üyeliğini Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bilal Arık yaptı. Sınava girenler arasında ise Arık'ın eşi Emel, eski ev arkadaşı S. Y., Arık'ın İstanbul Üniversitesi'nden mezun olan bir tanıdığı ve bir profesörün sekreteri D. Ç. de bulunuyordu. Bu dört isim de yüksek lisansa kabul edilince ortalık karıştı. Bugüne kadar 6 öğrenci alınan bölüme, böylelikle 14 öğrenci alınmış oldu.

Akdeniz Üniversitesi'ndeki akademik skandal ilk değil

Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde geçtiğimiz ortaya çıkan akademik skandalda, aynı bölümde görev yapan iki doçentin başvurusunu değerlendiren jürinin, beş yılık doçent olan Günseli Orhon yerine, iki yıllık doçent olan Şerafettin Karakaya’yı atamış, ancak durumu yargıya taşıyan Orhon’un hukuk mücadelesi sonucu atamanın ardından anabilim dalı başkanı yapılan ve üniversite senatosuna atanarak hızla yükselen Karakaya’nın doçentliğiyle ilgili mahkeme kararının, Danıştay tarafından iptal edildiği ortaya çıkmıştı.

Yusuf Yavuz

ulusalkanal.com.tr

İstenmeyen fezlekeler Gündem THY'de geri dönüş Gündem İnternete sansür yasası resmen yürürlükte! Gündem 30 Mart’ta neye oy veriyoruz? Gündem