Telefon dolandırıcıları daha çok yaşlıları hedef alıyor
Kendilerini polis veya savcı olarak tanıtıp, telefon dolandırıcılığı yapanların, daha çok 60 ve üzeri yaş grubunu hedef aldığı belirlendi.
Emniyet Genel Müdürlüğünün zaman zaman cep telefonlarına SMS göndererek, televizyonlarda kamu spotu yayınlatarak uyarıda bulunmasına karşın ülke genelinde kendilerini polis veya savcı olarak tanıtıp, telefon dolandırıcılığı yapanların, daha çok 60 ve üzeri yaş grubunu hedef aldığı belirlendi.
Eskişehir Emniyet Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan 14 kişilik özel ekip, telefon dolandırıcılarının kullandığı yöntemler üzerinde çalışarak, vatandaşların dolandırıcıların ağına düşmemesi için çalışma yürütüyor.
Bu yıl kentteki 19 telefonla dolandırıcılık olayını inceleyen ekip, mağdurlardan 17'sinin 60 yaş üzerindeki kişiler olduğunu tespit etti. Özel ekip, genellikle şüphelilerin Şanlıurfa'dan karayoluyla Ankara'ya, buradan da taksiyle Eskişehir'e geldiklerini ve dikkati çekmemek için kentteki ucuz otellerde konakladıklarını saptadı.
Yaşları 60 yaş ve üstü olanları seçen dolandırıcıların telefonla aradıkları kurbanlarını, bilgisayarlarında bulunan kent haritası ile sokak sokak yönlendirdikleri, talep ettikleri ziynet eşyası, döviz ve parayı genellikle MOBESE kameralarının olmadığı yerlerdeki parklarda ya da sokak aralarında aldıklarını belirledi. Söz konusu dolandırıcılık olayına karıştıkları belirlenen 5 şüpheliden 3'ü tutuklandı.
"Yaşlılara örnek olması için açıklama yapma gereği duydum"
Dolandırıcıların kurbanı kanser hastası Hayriye Öztürk (65), AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşlılara örnek olması için açıklama yapma gereği duyduğunu ifade etti.
Öztürk, şunları söyledi:
"Geçen hafta telefonla aradılar, adımı, soyadımı, çocuklarımın adını, eşimin adını, eşimin öldüğünü, benim kanser hastası olduğumu söylediler. Ben de onlara inandım. Bana, 'Bir ay önce senin evinde misafir olarak kalan Diyarbakırlı 2 kadın, kuyumcular çarşısında soygun yapmış, onları evinde 10 gün misafir etmişsin, şimdi onlar tutuklu. Senin ismini vermişler, 10 burma bilezik, 20 cumhuriyet altını, bir miktar da para çalmışlar, bunu getirmen lazım. ' dediler. Onlara inandım."
Öztürk, 2 zanlının, verdiği altın bilezikleri 15 dakika içinde geri getireceklerini söyleyip, evden ayrıldığını anlatarak, "Bir süre sonra dolandırıldığımı anlayınca oğlumu aradım ve polisi aramasını söyledim. 10 dakika içinde polis ekipleri evime geldi. Verdiğim eşkal doğrultusunda bölgede çalışma başlatan ekipler, şüpheli iki kişiyi yakaladı." diye konuştu.