Reuters: ABD'deki Gülen okulları üzerindeki baskı artıyor
ABD'de, FETÖ lideri Fetullah Gülen taraftarlarıyla ilişkili 150'den fazla okulun giderek ağırlaşan mali ve yasal baskı altına girdiği belirtiliyor. Bu görüş, okul yöneticileri, FETÖ’nün eski ve yeni üyeleri tarafından ve Reuters'ın incelediği kamu kayıtlarıyla vurgulanıyor.
Reuters’ın haberine, FETÖ'nün önemli bir istihdam ve küresel ticari faaliyet kaynağı olan bu okullar kamu parasıyla finanse ediliyor. Resmi kayıtlara göre bu okulların büyümesi son yıllarda ciddi bir yavaşlama gösteriyor.
Bu yavaşlamanın temelinde 10'dan fazla eyalette başlatılan ve vergi mükelleflerinden alınan fonların kötüye kullanılmasından vize sahtekarlıklarına kadar değişen bir dizi resmi soruşturma yatıyor.
Reuters’ın haberine göre, eyalet düzeyinde ve federal düzeyde başlatılan soruşturmalardan hiçbiri şimdiye kadar bir ceza davasına varmadı ve hiçbir charter okulunda, resmen adı geçmeyen Gülen ile bir bağlantı ortaya çıkarılamadı.
SON İKİ YILDA SADECE ÜÇ OKUL
ABD'de 2015 yılı ve bu sene, Gülen destekçileri sadece üç okul açabildi. Reuters'ın ABD'deki 153 charter okulunun ve bu okulların sahibi olan şirketlerin kayıtlarında yaptığı incelemeye göre 2010 yılında bu sayı 23 ile zirveyi görmüştü.
Ancak bu sayı, son altı yılda ABD'deki tüm charter okullarında görülen istikrarlı büyümeyle zıt yönde. Charter okulları vergi mükelleflerinin ödediği vergilerle besleniyor ancak geleneksel devlet okullarında geçerli olan bazı kurallara uymak zorunda tutulmuyor.
Reuters'in edindiği bilgiye göre, 2010 yılından bu yana 15 okul ya kapanmış ya da Gülen'le ilgisi olmayan sahiplere devredilmiş.
Bir diğer gelişme de Gülen okullarının Türkiye'den ve diğer ülkelerden getirdikleri konuk personel için istedikleri vize sayısının 2010'da binden fazlayken geçen yıl 360'a inmiş olması.
FAALİYET ALANLARI
Uzmanlara göre ABD, FETÖ’nün faaliyetlerinde Almanya hariç, Türkiye dışındaki en önemli faaliyet alanı olmuş durumda.
Okulların yanı sıra Gülen taraftarları çok yakın olmasa da birbirleriyle bağlantılı ticari şirketler, sivil toplum örgütleri ve hayır kurumları yönetiyorlar. Türkler ve ABD’lilerin ortaklaşa sahip oldukları bazı müteahhitlik şirketleri, okullarla ilgili faaliyetlerde kayırıldıkları iddialarıyla eyalet ve federal düzeyde soruşturma altındalar.
ABD ADALET BAKANLIĞI SORUŞTURMA BAŞLATTI, GEZİLER ASKIYA ALINDI
FETÖ ile bağlantılı gruplardan bazı kişiler, okulların yönetiminde etkin olmanın yanı sıra son sekiz yılda Türkiye ve komşu ülkelere ABD Kongresinin üyeleri tarafından yapılan yüzlerce gezinin de sponsoru olmuşlar.
Kongre kayıtlarından alınan bilgiye göre, 2015 yılında ABD Adalet Bakanlığı bu gezilerin finansmanında yolsuzluklar olabileceği gerekçesiyle bu konuda bazı cezai soruşturmalar başlattı ve bu geziler askıya alındı.
“DERİN KÖKLER”
FETÖ bağlantılı okulların son 20 yılda ABD'de derin kökler saldığı ve bu okulların yöneticilerinin, kamu finansmanın kullanılmasına ilişkin işlemleri çok ustaca yönettikleri bildiriliyor.
Türkiye'yi temsil eden hukukçular, okulların yılda 500 milyon dolarlık gelir yarattığını ve bu paranın FETÖ tarafından Türk devletine karşı yıkıcı faaliyetleri desteklemek için Türkiye'ye aktarıldığını söylüyor.
Teksas eyaleti eğitim kurulu Temmuz ayında yaptığı açıklamada, Türk avukatların, merkezi Houston'da olan Harmony Okulları adlı şirketin yönettiği 48 charter okulu hakkındaki şikayetlerini incelemeye aldıklarını duyurmuştu.