İran'dan İngiltere'ye misilleme uyarısı

Cebelitarık yönetiminin İran'ın petrol tankerine el koymasının yankıları sürüyor. Hürmüz Boğazı'nda yaşananlardan sonra tanker krizi şimdi de Cebelitarık Boğazı'na uzandı. İran İngiltere'ye misilleme uyarısında bulundu.

Abone ol

İran ile İngiltere arasında tankeri krizi patlak verdi. Cebelitarık yönetimi, Suriye'ye ham petrol taşıdığından şüphelendiği bir İran tankerine el koydu.

Panama bandıralı tanker Perşembe günü Cebelitarık Boğazı'ndaki polis ve gümrük birimleri tarafından durdurulmuştu. Operasyona İngiliz Kraliyet Donanması da destek olmuştu.

Cebelitarık'ta el koyulan İran tankeriyle ilgili İran'dan ve dünyadan açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Devrim Muhafızları Ordusunun eski komutanlarından Tümgeneral Muhsin Rızayi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada İngiltere'ye tepki gösterdi.

Rızayi, "İran, zorba güçlere gereken cevabı vermekte tereddüt etmemiştir. İngiltere yönetimi İran'a ait petrol tankerini bırakmazsa bizim ilgili kurumlarımız da İngiltere'ye ait bir petrol tankerine el koymakla görevlidir" ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da Cebelitarık'ta kanunsuz bir şekilde alıkoyulan İran tankeri hakkında açıklama yaptı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, tankerin, İran ve Suriye'deki durumu kötüleştirmek için alıkonulduğu belirtildi.

Cebelitarık yönetiminin, İngiltere Deniz Kuvvetlerinin yardımıyla 4 Temmuz'da Panama bayraklı tankeri ele geçirmesi kınandı.

İspanya ise tartışmalı sularda İran petrol gemisine el koyması sebebiyle İngiltere'yi şikayet etmeye hazırlanıyor.

İspanya Başbakan Vekili Josep Borell, İngiliz denizcilerin Cebelitarık polisinin emri altında olduğunu iddiasına karşı çıkarak, ABD'nin emirleri altında görev yaptığını söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığına çağrılan İngiltere'nin Tahran Büyükelçisi Rob Macaire petrol tankerine el konulmasını İngiliz hükümetinin Suriye Lideri Beşar Esad'a karşı yaptırımlar uygulaması olarak izah etmişti.

AB, Suriye'ye karşı yaptırım kararını 2011 sonunda almış, petrol ambargosunu da içeren yaptırımlarını 1 Haziran 2020'ye kadar uzatmıştı.

ulusal.com.tr

EXPO 2019 kapsamında "Türkiye Günü" etkinliği yapıldı Dünya ABD Başkanı 70 yıl sonra ilke imza attı Dünya Sea Breeze Tatbikatı Ukrayna'da başladı Dünya Kremlin'den yangın çıkan Rus denizaltısı hakkında açıklama geldi Dünya