Erdoğan: Kara harekâtı olmazsa olmaz

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 5 gün süren ABD ziyaretinin ardından, uçakta bulunan gazetecilerin IŞİD’e karşı kurulduğu iddia edilen koalisyona Türkiye’nin vereceği destekle ilgili sorularını yanıtladı.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 5 gün süren ABD ziyaretinin ardından, uçakta bulunan gazetecilerin IŞİD’e karşı kurulduğu iddia edilen koalisyona Türkiye’nin vereceği destekle ilgili sorularını yanıtladı. 49 rehinenin kurtulmasından sonra Türkiye’nin pozisyonunun değiştiğini söyleyen Erdoğan, koalisyon güçlerinin şu an hava ve kara harekâtı konusundaki ayrıntıları çalıştığını ifade ederek “Türkiye, üzerine düşen görevi yerine getirecek” dedi. Erdoğan’ın açıklamasında öne çıkan başlıklar şöyle:

- Kara harekâtı:

Erdoğan açıklamasında, “Sadece hava operasyonu yetmez, kara harekâtı şart. Hava harekâtı lojistik, kara harekâtı esastır” ifadelerini kullandı. Kara harekâtını hangi ülkelerin yüreteceği konusunda görüşmelerin sürdüğünü açıklayan Erdoğan, “Bir NATO ülkesi olarak NATO’daki ortaklarımızla her türlü adımın düşünülebileceği gibi, bunun hava boyutunu kim yürütür, kimlerle beraber yürütür; kara harekâtını kim yürütür, kimlerle beraber yürütür; bunların planlamasını şu anda ilgili ülkeler bir araya gelerek zaten yapıyorlar. Ama düğmeye basılma anı, burada çok önemli” ifadelerini kullandı.

- Güvenli bölgenin ilanı:

Suriye tarafında oluşturulacak güvenli bölgeyle ilgili Erdoğan şunları söyledi: “Bu sadece Türkiye’nin değil, 1.5 milyon insanın kendi topraklarına dönmesi olayıdır. Belki orada bunlara yeniden şehirler tesis edilecektir. Ve bu insanlar da yeniden kendi topraklarına dönme imkanını bulacaktır. Belki arka arkaya donörler toplantısı da yapılır; bunların hepsi gündemde.

- muhaliflerin eğitilmesi ve lojistik destek:

Erdoğan sadece IŞİD terör örgütüne karşı değil, aynı zamanda da Esad’a karşı bir adım atılması gerektiğinin konuşulduğunu iddia ederek, Özgür Suriye Ordusu başta olmak üzere “muhalif” grupların eğitilmesi ve silah yardımı meselesinin üzerinde durdukları önemli konulardan biri olduğunu söyledi.

- Uçuşa yasak bölge:

ABD’nin uçuşa yasak bölge meselesine önce sıcak bakmadığını söyleyen Erdoğan, “Ama zannediyorum şimdi bu iş oturacak” dedi. Suriye tarafında oluşturulacak güvenli bölgeyi güvenli kılabilmek için uçuşa yasak bölgenin kontrol edilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, bu kontrolü koalisyon ülkelerinin sağlayacağını açıkladı.

‘MUTABAKAT SAĞLANIR’

Açıklamasında tezkerenin ayın 2’sinde Meclis’e geleceğini ve tezkerenin çıkışıyla birlikte gerekli adımların atılacağını söyleyen Erdoğan şöyle konuştu: “Zira şu anda Suriye’den 140 bin Kürt kökenli vatandaş Türkiye’ye girmiş vaziyette. 40 bine yakın yine Ezidi Türkiye’ye girmiş vaziyette. Yani 1.5 milyonu toplamda bulduk. Bu tabii çok büyük bir potansiyel. Bu potansiyeli bölgede ne kadar absorbe edebiliriz, o ayrı bir sorun. Onun için de bizim üzerinde ısrarla durduğumuz konu, bir uçuşa yasak bölge ilanı, güvenli bölge ilanı, üzerinde ısrarla durduğumuz eğit-donat (eğitim-donatım) konusu. Ve bütün bunlara yönelik çalışmalarda da öyle zannediyorum ki mutabakat sağlanacaktır.”

GÜVENLİK ZİRVESİ

Erdoğan, açıkladığı konuların istişaresini hükümetle beraber yapacaklarını belirterek “Bu tarafa (ABD) gelmeden önce nasıl güvenlik toplantısını yaptıysak yine bir güvenlik toplantısı yapacağız ve nihai kararımızı açıklayacağız” dedi.

Aydınlık

iBB uyardı: Bu saate dikkat! Gündem Dışişleri darbeci çıktı! İşte belgesi Gündem Faturalardan o ücret kalkıyor! Gündem Kurtuluş reklamcılıkta mı demircilikte mi? Gündem