Trump'ın göçmen kararına tepkiler
"Trump’ın belli ülkelerden sığınmacılara ve göçmenlere yönelik yasağı utanç verici ve zalimce"
Londra Belediye Başkanı Sadık Han, ABD Başkanı Donald Trump’ın bazı Müslüman ülkeler için getirdiği ABD’ye giriş yasağını "utanç verici ve zalimce" diye nitelendirdi.
Geçen yıl yapılan seçimle Londra’nın ilk Müslüman belediye başkanı olan Pakistan kökenli Han, Trump’ın 7 Müslüman ülkenin vatandaşlarının ABD’ye girişini yasaklama kararına yazılı bir açıklamayla tepki gösterdi.
"Başkan Trump’ın belli ülkelerden sığınmacılara ve göçmenlere yönelik yasağı utanç verici ve zalimce." ifadesini kullanan Han, "Her ülke kendi göçmen politikasını belirleme hakkına sahipse de bu yeni politika ABD’nin temelinde yer alan özgürlük ve hoşgörü değerleriyle açıkça çelişiyor." görüşüne yer verdi.
ABD’nin yasağının çifte vatandaşlığı olan İngiltere vatandaşlarını da etkileyeceğini belirten Han, İngiliz hükümetinin Trump’ın göçmen politikasını paylaşmadığını açıklamasından duyduğu memnuniyeti belirtti.
Han, yasaktan etkilenen Londralılara yardım için hükümetle birlikte çalışacağını da kaydetti.
Trump'a İngiltere yasağı çağrısı
Öte yandan, Han’ın da üyesi olduğu ana muhalefetteki İşçi Partisinin lideri Jeremy Corbyn, bu sabah katıldığı bir televizyon programında, Müslümanlara yönelik yasak kaldırılana kadar Trump’ın İngiltere’ye yapacağı resmi ziyarete izin verilmemesi çağrısı yaptı.
İngiltere'nin Trump'ı ağırlamak konusunda "aceleci davranmaması" gerektiğini belirten Corbyn, "Bu yasak kalkmadan (Trump'ın) buraya gelmesi çok yanlış olacaktır." dedi.
İngiltere Başbakanı Theresa May ABD’ye yaptığı resmi ziyaret sırasında Trump’a Kraliçe 2. Elizabeth’in resmi davetini iletmişti. Trump’ın da daveti kabul ettiği ve bu yıl içinde İngiltere’ye resmi bir ziyarette bulunacağı açıklanmıştı.
Trump’ın adaylık sürecinde de İngiltere'ye girişinin yasaklanmasını talep eden bir dilekçeye 500 bin civarında imza atılmıştı. Dilekçe İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarasında tartışılmış ancak yasaklama konusunda herhangi bir adım atılmamıştı.
İngiliz hükümetinden tepki
İngiliz hükümeti dün gece yayımladığı yazılı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın bazı Müslüman ülkeler için getirdiği ABD’ye giriş yasağınının İngiliz vatandaşlarını etkilemesi halinde resmi girişimlerde bulunulacağını duyurmuştu.
Başbakan May’in Trump ile bu konuda aynı görüşte olmadığı belirtilen açıklamada, ABD yönetiminin konuyla ilgili yasal düzenlemesinin özellikle İngiliz vatandaşları için muhtemel etkileri bakımından incelendiği vurgulanmıştı. Açıklamada, "Eğer İngiliz vatandaşları etkilenirse, ABD hükümetine bu konuda resmi şikayetimizi ileteceğimiz açıktır." ifadeleri kullanılmıştı.
ABD Başkanı Trump'ın imzaladığı Suriyeli mültecilerin ABD'ye gelişini askıya alan ve Irak, İran, Suriye, Sudan, Libya, Somali ve Yemen vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayan kararnamenin cuma günü yürürlüğe girmesinin ardından New York'ta John F. Kennedy Havalimanı'nda iki Irak vatandaşı göz altına alınmıştı.
Son olarak ABD'de bir federal mahkeme 7 Müslüman ülkenin vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayan başkanlık kararnamesini geçici süreyle askıya alarak, havalimanlarında gözaltına alınanların sınır dışı edilmemesine karar vermişti.
New York federal mahkemesinde görülen duruşmada, Federal Hakim Ann Donnelly, sınır dışı kararının "onarılmaz bir zarara" neden olabileceği gerekçesiyle ABD'ye girişlerine sınırlama getirilen ülkelerin vatandaşlarının geçici olarak ABD'de kalması yönünde karar almıştı.