Enflasyon beklentiyi aştı

Tüketici fiyat endeksi, mayıs ayında yüzde 1,36 arttı, yıllık enflasyon yüzde 11,39 oldu. Dolar, enflasyon rakamları sonrası hafif yükseldi. Dövize talebin azalması için ise yeni bir vergi adımı atıldı. Kovid-19 ile mücadele sürecinde ekonominin canlanması kapsamındaki desteklerin yarısı ise kamu bankalarından geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak işte bu gündemle 10 büyük bankanın genel müdürleri ile görüştü.

Abone ol

Türkiye İstatistik Kurumu “Tüketici Fiyat Endeksi, Mayıs 2020” verilerini açıkladı. Buna göre, enflasyon mayıs ayında yüzde 1,36 artış kaydetti. Piyasalarda artışın yüzde 0,9 düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyordu. Tüketici fiyat endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 11,39 arttı.

Mayısta gıdada, yeni mahsullerin tezgâha çıkmasıyla fiyatlarda düşüş yaşandı. Giyim ile ulaştırma grubundaki zamlar ise tüketici enflasyonunun beklentiyi aşmasına neden oldu. Mayıs ayında zam şampiyonu yüzde 40,87'lik fiyat artışıyla çilek oldu. Onu havuç ve elma izledi. Fiyatı en fazla düşen ürün ise yüzde 51,37 ile sivri biber...

Dolar, enflasyon rakamları sonrası hafif yükselişte… Küresel piyasalarda değer kaybını sürdüren dolar, Türk Lirası karşısında da güç kaybediyor. Bu hareket bugünkü enflasyon verisi sonrası yerini sınırlı yükselişe bıraktı. Kur, 6,70'in de altını gördükten sonra günü 6 lira 75 kuruş seviyesinde kapattı.

Hükümet ise yeni bir vergi adımı attı. Hem vergi gelirinin artması hem de dövize olan talebi azaltmak için serbest döviz fonlarında vergi yüzde 15’e çıkarıldı. Bu oran Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı öncesi sıfırdı…

Koronavirüs salgını sürecinde vatandaş önünü kredi yani borçla görüyor. Bankalara bu kapsamda önemli görevler düştü. Çok sayıda yeni düzenleme yapıldı. Kredi paketleri hazırlandı. Ancak özel bankaların desteği sınırlı kaldı. İşte bu kapsamda bir görüşme gerçekleşti. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak kamu ve 10 büyük bankanın genel müdürleri ile bir araya geldi. Ankara’daki zirve saat 14'te başladı. Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın da toplantıya katıldı. Bankacılık sektöründeki son durum ve atılması gereken adımlar masaya yatırıldı.

Bu süreçte ekonominin canlandırılmasına katkı sağlayacak finansman olanaklarını kamu bankaları sırtladı. Pandemi döneminde açıkladıkları kredi paketleriyle öne çıkan kamu bankalarının toplam kredilerden aldığı pay yüzde 47,7’ye, mevduattaki pay ise yüzde 42,3’e yükseldi. Yani kredi ve mevduatın neredeyse yarısı sadece 3 kamu bankasından geldi. Albayrak, işte bu konuda banka müdürlerine mesaj verdi. Kamu bankalarının piyasaya sunduğu dörtlü finansman paketini özel bankaların da takip etmesi bekleniyor.

ulusal.com.tr

Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım'dan ortak açıklama Ekonomi Peak Games 1,8 milyar dolara satıldı Ekonomi Bakan Albayrak'tan 4 yeni finansman paketi açıklaması Ekonomi Bakan Pekcan'dan ihracat açıklaması Ekonomi