ABD'den Çin'e karşı yeni hamle

ABD, “öncelikli tehdit” olarak gördüğü Çin’e karşı Pasifik'te askeri üstünlük kurma çalışmalarına başladı. Senato’ya Çin'e karşı 43 milyar dolarlık askeri yatırım tasarısı sunuldu. Tasarıda Pasifik’e konuşlandırılmak üzere yeni denizaltılar, füze savunma sistemleri ve F-35 uçaklarının alınması teklif edildi.

Abone ol

Koronavirüs salgını ile mücadelede başarısız olan ABD, Çin’e karşı yeni askeri hamle çabasına girdi.

Cumhuriyetçi Tom Cotton, Çin'e karşı pasifik bölgesinde kullanılmak üzere 43 milyar dolarlık askeri yatırım öngören yasa tasarısını Senato’ya sundu. Tasarıya, “Çin'in Yayılmasına Karşı Operasyonel Direnci Pekiştirme Yasası” başlığı verildi. Hedef ise “Çin'in ABD'yi pasifik bölgesinden atma çabalarına karşı koymak” olarak açıklandı.

Tasarıda 43 milyar dolarlık askeri yatırım bütçesinin büyük kısmı 2021 savunma bütçesinden sağlanması öngörülüyor. Bu kapsamda Pasifik’e iki nükleer denizaltı, bir Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunma Sistemi ve yeni nesil karada konuşlu gemisavar füzelerinin alınması teklif edildi. Tasarıda Çin’in Pasifik’teki hava üstünlüğüne karşı F-35 savaş uçakları konuşlanması da önerildi.

Cumhuriyetçi senatör Tom Cotton, koronavirüs salgının yayılmasından Pekin Pekin yönetimini sorumlu tuttu. Salgondan ABD savunma şirketlerinin zarar görmemesi içinde 11 milyar dolaralık ek bütçe oluşturulması istendi.

Cumhuriyetçi senatörün hazırladığı tasarı da Pekin yönetiminin Çin’in ayrılmaz parçası politikası uyguladığı Tayvan’a ilişkinde hamleler yer aldı. ABD’nin Tayvan gayrı resmi olarak askeri ilişkisinin doğrudan yapılması teklif edildi. Senatör Cotton, Tayvan'ın başkenti Taipei'ye general seviyesinde bir askeri ateşenin atanması istedi.

Bir hafta önce de ABD Temsilciler Meclisine Çin'e karşı "Hint Pasifik Caydırıcılık İnisiyatifi"nin kurulması için yasa teklifi sunulmuştu. Caydırıcılık İnisiyatifi için "2021 bütçesinden 6,09 milyar doların ayrılması" talebinde bulunulmuştu.

ulusal.com.tr

AB liderleri bugün toplanıyor Dünya Çin'den DSÖ'ye 30 milyon dolar bağış Dünya Türk şirketi Romanya'da 13,2 milyon avroluk sahra hastanesi yapacak Dünya İspanya'da Kovid-19 salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 22 bin 157'ye çıktı Dünya