Biden yönetiminin Türkiye'yi kuşatma hamleleri: ABD'den PKK/PYD'ye yeni sevkiyat

Atlantik cephesinden ayrılarak Asya'ya konumlanan Türkiye güvenliği için her türlü önlemi alıyor. Bunun karşısında ise Washington yönetimi de yeni kuşatma adımları atıyor. Batı Trakya'da Dedeağaç'a yığınak yapan ABD, Suriye'de de PKK/PYD'ye TIR'larla silah sevkiyatını sürdürüyor. Son gönderilenler içinde ise füze sistemlerinin olması dikkat çekiyor.

Abone ol

Haber: Buse Gençtürk

ABD, askeri olarak Türkiye'yi kuşatma hamlelerini sürdürüyor. Yunanistan, yığınağının ardından Suriye'de PKK/PYD'ye yeni sevkiyat yapıldı. Sevkiyatta füze sistemlerinin yer alması ise dikkat çekiyor.

Hava Kuvvetleri Eski İstihbarat Daire Başk. Emekli Kurmay Albay Gürsel Tokmakoğlu bu sevkiyatın Türkiye, İran ve Rusya'ya karşı bir mesaj olduğunu ifade etti:

- Ben artık Suriye'yi böldüm. Fırat'ın doğusunda yeni üs yapıyorum. Oraya da yerleştim. Irak, İran, Suriye, Türkiye ve özellikle Rusya'ya karşı bir mesaj anlamını taşıyor.

ABD, Batı Trakya'da bulunan Dedeağaç'a tatbikat için yüzlerce helikopter, binlerce zırhlı araç ve personelle geldi. Aynı zamanda ABD'nin bu bölgede üs kurma hedefi var. Zira mevcut Dedeağaç üssüne 30 adet "Black Hawk" tipi saldırı helikopteri getirdi.

Türkiye'nin Suriye'de PKK/PYD'ye karşı yapacağı askeri harekat tartışmalarının yoğunlaştığı dönemde ABD, Suriye'de de faaliyetlerine hız verdi. Geçen hafta Suriye'ye 60 TIR sevk eden ABD, son olarak ise PKK'nın kontrolünde olan Haseke ile Deyrizor'a da 45 TIR silah ve mühimmat taşıdı.

Yeni Şafak gazetesinin haberine göre, taşınan kargo paketleri arasında Patriot hava savunma sistemlerinin parçaları olduğu iddia edildi. Bu sistemlerin El Ömer bölgesine kurulacağı öne sürüldü. PYD işgalinde olan El Ömer, Suriye'nin en zengin petrol bölgesi olarak biliniyor.

Tokmakoğlu Biden yönetiminin Türkiye ve bölge ülkelerine fiziksel müdahale etme niyetinde olduğunu söyledi:

- Patriot'un gelmesi demek Amerika'nın sert gücü kullanmak olduğunu işaret etmesi gerekiyor. Suriye Deyrizor'a geldiyse Sincar bölgesini de kapsayan bir alan içerisinde savunma şemsiyesine aldı manasını taşıyabilir. Bunlar kendi aramızda tartışmamız gereken konular.

ABD'nin TIR'larla düşük irtifalı Avenger Hava Savunma Sistemleri'ni de PKK/PYD verdiği görüldü.

Tokmakoğlu, ABD'nin PKK/PYD'ye sevk ettiği silah sistemleri incelendiğinde özellikle Türkiye için kuşatma hazırlığı olduğunu vurguladı:

- Fotoğraflara baktım Avenger olduğunu gördüm. Stingerlar da ayrı var. Stingerlar olduğu bence doğru. Avenger olsun Patriot olsun hemen hemen aynıdır. Mütekabil bir füze sistemi. Dolayısıyla uçaklara, İHA'lara, hatta ve hatta atılacak roketlere karşı da kullanılabilir. Stinger da alçak irtifa savunmasını yapabileceği bir kuvvettir.

Akdeniz'de 4,1 büyüklüğünde deprem Gündem Hollanda Meclisi'nden skandal karar: Sözde soykırım kararı tepki çekti Gündem Mavi Vatan'da 12 bin 655 hayat kurtarıldı Gündem İstanbul barajları doluyor Gündem