Yeni skandal! Tüm bilgileri çalındı

Türkiye'nin Amerika'ya 100 adet sipariş verdiği F-35 savaş uçağıyla ilgili yeni bir skandal ortaya çıktı. F-35'ler için parça üreten Danimarkalı Terma firmasının tüm bilgileri çalındı.

Abone ol

Türkiye’nin de ortağı olduğu F35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi’nin Danimarkalı tedarikçisinin teknolojisi çalındı.

Yılan hikayesine dönen F-35 projesinde bir skandal daha yaşandı. Türkiye'nin Amerika'dan 100 adet sipariş verdiği F-35'ler daha gelmeden, uçağın teknik bilgileri hacklendi.

ABD’nin liderliğini yürüttüğü, İngiltere, İtalya, Hollanda, Türkiye, Avustralya, Kanada, Danimarka ve Norveç’in ortakları arasında bulunduğu F35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi için çalışan Terma firmasının tüm bilgileri çalındı.

Terma firması, F35'e uçak radarı elektronik aksamları, makineli tüfek taşıyıcısı ve yüksek teknoloji uçak iskeleti paneli gibi parçaları tedarik ediyor.

Özel güvenlik firması Alienvault’nun iddiasına göre, teknoloji hırsızlığının Çin'in Genelkurmay Başkanlığı ile bağlantısı var.

Milli güvenlik açısından sakıncalarla dolu olan F-35 alımından birçok ülke vazgeçti. Amerika, uçan tabut olarak da anılan F-35 uçaklarının kodlarını vermeye yanaşmayınca, Hollanda projeden çekildi. Türkiye gibi F-35 projesi konsorsiyumunu oluşturan Kanada Hükümeti de iki yıl önce F-35 almaktan vazgeçtiğini açıkladı.

F-35'ler dikey iniş ve kalkış özelliğine sahip, ancak Türkiye'nin alacağı uçaklarda bu özellik bulunmuyor.

Maliyeti ise şimdiden planlanan miktarı aşmış durumda. Bir F-35'in maliyeti proje başlarken 60 milyon dolar olarak hesaplanırken, şu anda en iyimser tahminle Türkiye'ye bir uçağın maliyeti 160 milyon doları bulacak.

Uçak kapalı kutu olarak tasarlandığı için, kontrol sistemleri üzerinde değişiklik yapmak da mümkün değil.

ulusalkanal.com.tr

PKK çağrısına destek yok! Gündem Türban yargıya taşınıyor Gündem Bakanlıklara Soma davası Gündem Çetin Doğan Cumhuriyet savcısına ifade verdi Gündem