Arap ülkelerinden Yemen'de müdahaleye tam destek

Abone ol

Körfez Ülkeleri öncülüğünde Yemen’de Şii Husilerin ilerleyişine karşı başlatılan askeri operasyona Mısır’dan da destek geldi.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “Mısır, Husilere karşı Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri tarafından başlatılan operasyona siyasi ve askeri anlamda her türlü desteği vermeye hazırdır” ifadeleri kullanıldı.

Yemen müdahalesi İran’a cevap

Dışişleri Bakanı Nebil Fahmy, “Yemen’in istikrarı ve güvenliğinin korunması noktasında, Mısır tarihsel olarak üstlendiği Arapların milli güvenliği sorumluluğunun farkındadır” açıklamasında bulundu.

Körfez merkezli Al-Arabiya TV, Mısır, Ürdün, Sudan ve Pakistan’ında içinde yer aldığı koalisyonun 150.000kişilik bir ordu ve 100 savaş uçağı ile hazır olduğunu duyurdu.

Konu ile ilgili olarak Aydınlık’ın ulaştığı Mısır Dışişleri kaynakları “İran’ın bölgedeki yayılmacılığı Arap ülkelerinde tedirginlik yaratıyor. Yemen’deki Husiler’e İran tarafından silah ve uzman yardımı yapıldığı biliniyor. İran diğer ülkelerin içişlerine müdahale etmeye son vermeli” değerlendirmesinde bulundu.

Kahire’de görüştüğümüz, Mısır’ın önde gelen sol tandanslı partilerinden Tagammu’nun sözcüsü Nabil Zeki ise, “Cuma günü toplanacak Arap Ligi toplantısında Yemen ile ilgili olarak daha kapsamlı bir karar alınmasını bekliyoruz. Dış güçlerin, Arap milli devletlerini yıkmak üzere başlattığı bir plan sergileniyor” değerlendirmesinde bulundu.

Kara müdahalesi olasılığı

İran’ın Yemen’deki rolü ile ilgili olarak Zeki, “Arap ülkelerinin Yemen’e müdahalesini destekliyoruz. İran asla Mısır’ın düşmanı değildir. Fakat İran’ın bölgedeki mezhepçi siyasetine bir son vermesi gerekiyor. Bir Arap olarak, ne İran’ın ne de yabancı devletlerin bölgeyi şekillendirmeye çalışmasına karşı duruyorum” ifadelerini kullandı.

Zeki, bölgedeki Şii-Sunni ayrılığının ABD ve İsrail’in işine yaradığını da sözlerine ekledi.

Yemen’e müdahale ile görüşlerine başvurduğumuz diğer bir siyasetçi Al Wafd Partisi’nin Genel Sekreteri El Kholy ise “Yemen konusunda, Suudi Arabistan’ın sonunda kadar destekliyoruz. Suudilerin, Yemen’le sınırları var ve bu kargaşaya müdahale etmek hakları” açıklamasında bulundu.

İran’ın Yemen’de etkin olduğunu belirten El Kholy, “müdahalenin sonuçlarını ve İran’ın cevabını hep beraber göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Mısır kaynakları, Yemen’de hava saldırısı olarak sürmekte olan müdahalenin önümüzdeki günlerde gerekli görülmesi haline kara operasyonu ile destekleneceğini belirtti.

Yemen’e müdahale eden koalisyonun içinde Körfez ülkelerinin yanı sıra, Mısır, Ürdün, Pakistan ve Sudan’ında bulunduğu belirtiliyor.

Sinan Güzaltan/Kahire

ulusalkanal.com.tr

Düşen uçakla ilgili çarpıcı iddia doğrulandı Dünya Savcıdan şok iddia: Yardımcı pilot kasten düşürmüş olabilir Dünya Gençler Vatan’da birleşti Dünya ABD Dışişleri Bakanı'ndan Yemen yorumu Dünya