Burdur Gölü’nün damarlarını kesmeyin!

Burdurlu sivil toplum örgütleri, Burdur Gölü’nün besleyen son derelerin üzerine gölet yapılmasına tepki gösterdi. Burdur Sivil Toplum Platformu Başkanı Kemal Arslan, kapalı bir havza olan Burdur Gölü çevresindeki Akçay ve Karakent’teki dereler üzerine gölet yapımından vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

Abone ol

Burdurlu sivil toplum örgütleri, Burdur Gölü’nün besleyen son derelerin üzerine göletyapılmasına tepki gösterdi. Burdur Sivil Toplum Platformu Başkanı Kemal Arslan, kapalı bir havza olan Burdur Gölü çevresindeki Akçay ve Karakent’teki dereler üzerine gölet yapımından vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

Son 30 yılda hacminin üçte birini kaybeden Burdur Gölü, yanlış su politikaları yüzünden giderek daha da küçülüyor. Gölü besleyen su kaynaklarının üzerine yapay göletlerin yapılması bir yana göl çevresindeki tarım arazilerini sulamak için açılan binlerce sondaj kuyusu da Burdur Gölü’nün çekilmesindeki en büyük etken olarak gösteriliyor.

AKÇAY VE KARAKENT’E İKİ YENİ GÖLET YAPILIYOR

AKP Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Burdur ilinin içme suyu sorununa çözüm üretmek amacıyla Akçay ve Karakent’te iki ayrı gölet yapılacağını duyurdu. Karakent göletinin DSİ 18. Bölge Müdürlüğü’nce ihalesinin yapılarak Haziran ayında çalışmalarına başlandığını belirten Özçelik, Akçay göletinin ihale sürecinin ise devam ettiğini dile getirdi.

BURDURLU STK’LAR TEPKİLİ

Burdurlu sivil toplum örgütleri ise gölü besleyen su kaynakları üzerine gölet yapılmasına karşı tepkili. Burdur Sivil Toplum Platformu Başkanı Kemal Arslan, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak Akçay ve Karakent’teki göletlerin yapımından vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

40 YILDA GÖL HACMİNDE YÜZDE 35 KAYIP YAŞANDI

Burdur Gölü’nün kapalı bir havza olduğunu anımsatan Arslan, gölün beslenmesinin yağışların yanı sıra çay ve dere gibi yüzeysel akışlarla yeraltı sularından sağlandığına dikkati çekerek, “boşalımı ise göl alanından buharlaşma ve göl havzasındaki yeraltı sularının sondajlar vasıtasıyla çekilmesiyle olmaktadır. Burdur Gölü havzasında tarımsal faaliyetler önemli yer tutmakta, buna bağlı olarak da havzada 1975 yılından itibaren gölet ve sulama projesi sayısı 13’e ulaşmıştır. Burdur Gölü’ndeki seviye değişimine baktığımızda bazı yıllarda artış olmakla birlikte 1971 yılından itibaren su seviyesinde önemli bir düşüşün başladığı ve göl hacmindeki kaybın yüzde 35 oranına ulaştığı görülmektedir” diye konuştu.

GÖLETLERDEN VAZGEÇİLSİN, BURDUR GÖLÜNE SU VERİLSİN

Burdur Gölünün su hacmindeki küçülmenin en büyük nedeninin, gölü besleyen su kaynakları üzerinde 13’ü bulan gölet ve sulama tesisleri ile göl havzasında bulunan sayıları 2 bin 900 civarındaki sondajlar olduğunun altını çizen Platform Başkanı Kemal Arslan, “göldeki küçülmenin tehlike sınırlarına ulaştığı günümüzde, kış ve bahar aylarında su taşıyan Akçay ve Karakent dereleri üzerine gölet yapılmaya kalkışıldığını AKP’li vekilden öğrenmekteyiz. Burdur Gölü’nü kurtarmak adına etkinliklerde bulunan kişi ve kuruluşları, göldeki daralmanın gerçek nedeni olan yanlış su politikalarına yönelik mücadeleyi öne alıp, Akçay ve Karakent göletlerinin yapımından vazgeçilmesi için başlattığımız mücadeleye destek vermeye bekliyoruz. AKP iktidarını da aklıselime davet ediyor; su tutmuş baraj ve göletlerden Burdur Gölü’ne yeterli oranda su vermeye, tarımda akılcı sulama yöntemlerini uygulatmaya, Akçay ve Karakent derelerine gölet yapımından vazgeçmeye çağırıyoruz” açıklamasında bulundu.

Yusuf Yavuz

ulusalkanal.com.tr

Kan donduran savunma! Yurt Bugün hava nasıl olacak? Yurt Köpeğe motosikletli işkence Yurt Bayramda bilanço ağır Yurt