Kıbrıs'ta garantörlük tartışması yeniden başladı

Yunanistan'dan gelen "Kıbrıs müzakerelerinde artık güvenlik ve garantörlük konusu var" açıklaması gündemin ön sıralarında. Uzmanlar garantörlüğü tartışmaya açmanın Kıbrıs'taki Türklerin güvenliğini tehlikeye atacağına dikkat çekiyor. Uzmanlara göre ana hedef Türk Ordusu'nun Kıbrıs'tan ayrılmaya zorlamak.

Abone ol

Kıbrıs'ta garantörlük tartışması yeniden başladı. Hedefte Türk Ordusu var.

Birleşmiş Milletler daha önce dağılan Kıbrıs müzakereleri masasını Ekim ayında yeniden toplamak için girişimlerde bulunacak. Öncesinde ise Yunanistan'dan dikkat çeken bir açıklama geldi.

Uzmanlar ise Ankara'yı uyardı. 21'inci Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Kıbrıs Araştırmaları Merkezi Başkanı Gözde Kılıç Yaşın'a göre, garantörlüğü tartışmaya açmak Ada'daki Türklerin güvenliğini tehlikeye atar.

2017 yılında müzakere masasının dağıldığını hatırlatan Yaşın, görüşmelerde henüz garantörlük aşamasına geçilmesi için bir alt yapının oluşmadığını vurguladı.

Bir değerlendirme de eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin'den geldi. Pekin, Rum tarafı ve destekçilerinin hedefinin Türk Ordusu'nu Kıbrıs'ı terk etmeye zorlamak olduğunu belirtti.

Emekli Kıbrıs Büyükelçilisi Ahmet Zeki Bulunç da garantörlük tartışmasına tepki gösterdi. Ulusal Kanal’a konuşan Bulunç, garantörlüğün tartışmaya açılması veya Kıbrıs'tan Türk askerinin çekilmesinin mümkün olamayacağını kaydetti.

ulusal.com.tr

Türkiye ve Rusya ortak devriye görevi yapacak Gündem Zeytinden sonra sıra fıstığa geldi Gündem Maas: Erdoğan'la görüşeceğimiz birçok konu var Gündem İsrail gazetesinden 'gizli görüşmeler yapılıyor' iddiası Gündem