AB Komisyonu'ndan vize anlaşması için yeni açıklama
Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yürütülen vize muafiyeti görüşmeleri "Terör tanımı" krizine takıldı. Vize serbestisini parlamentosunda görüşen Avrupa Birliği, Türkiye'nin terör tanımını değiştirmesi için ısrar ediyor. Türkiye ise terörle mücadele yasasını değiştirmeme konusunda kararlı. Haziran'da verilmesi planlanan vize muafiyetinin Ekim ayına ertelendiği belirtiliyor.
Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yürütülen vize muafiyeti görüşmelerini "Terör tanımı" krizi tıkadı. Vize muafiyetinin Ekim ayına ertelendiği konuşuluyor.
Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda, dün Avrupa Komisyonu'nun Türk vatandaşlarına Haziran ayı sonunda vize muafiyeti getirilmesi konusu görüşüldü. Görüşmelerde 4 Mayıs'ta Türkiye için hazırlanan rapor ele alındı, eksiklikler tartışıldı.
72 kriterden 67'sini yerine getiren Türkiye'den eksik kalan 5 kriterin tamamlanması istendi. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz(Martin Şuls) ve siyasi grup başkanları, "Vize muafiyeti, tüm kriterler yerine getirildikten sonra tasarı parlamentoda oylansın" kararı aldı. Milletvekilleri de kararı desteklediklerini duyurdu.
Eksik kriterlerden süreci tıkayan madde ise "Terör tanımı". Terörle Mücadele Yasası'nda yer alan 1 ve 7'inci maddelerdeki suçların değiştirilmesini talep eden Brüksel’e Ankara, bunun mümkün olmadığını vurguladı.
Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır Brüksel'de yaptığı açıklamada “Şehitler verdiğimiz, canlı bombaların birçok ilimizde saldırılar düzenlediği bir ortamda terörle mücadele kanunundaki bir değişiklik için adım atamayız" dedi. Başmüzakereci Bozkır, vizenin kalkmaması pahasına terörle mücadele kanununda değişiklik yapmayacaklarını söyledi.
Sürecin takvimine ilişkin açıklama ise Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Elmar Brok’dan geldi. Brok vize muafiyetinin Haziran ayına yetişmesinin imkânsız hale geldiğini söyledi, “Süreç Ekim ayına ertelenebilir” dedi.
Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker de Erdoğan'ın sözlerini eleştirdi. ''Terörle mücadele yasasının değiştirilmemesi süreci öldürmüyor'' dedi.
Avrupa Birliği Komisyonu 4 Mayıs'ta, eksik kriterlerin yerine getirilmesi durumunda vize serbestisinin en geç haziran ayı sonunda kaldırılmasını isteyen bir tavsiye kararı almıştı. Kararın yürürlüğe girmesi için Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyinin onayı gerekiyor.
ulusalkanal.com.tr