İnfaz düzenlemesi teklifi TBMM Genel Kurulunda

Ceza infaz düzenlemesinin ilk 30 maddesi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Buna göre, kasten yaralama suçunda “canavarca hisle yaralama” olursa ceza 1 kat oranın arttırılacak. Kasten yaralama ölümle sonuçlanırsa da 12 yıldan 18 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak. Ayrıca örgüt kuranların cezaları da kabul edilen maddeye göre arttırılıyor.

Abone ol

İlk 30 madde kabul edildi, teklifin 25 maddeden oluşan ikinci bölümüne geçildi.

Ceza infaz düzenlemesi Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye devam ediyor. Hafta sonu mesaiye devam edilen Genel Kurul’da teklifin ilk 30 maddesi kabul edildi. Buna göre, kasten yaralama suçunda “canavarca hisle yaralama” yapılmışsa ceza 1 kat oranında arttırılacak. Sanığın 1 yıldan 6 yıla kadar yargılanmasının önü açılacak.

Kasten yaralama ölümle sonuçlanırsa da sanık 12 yıldan 18 yıla kadar cezalandırılacak. Kabul edilen bir başka maddede örgüt kuranlara ilişkin oldu. Örgüt kuranların cezaların da artırımı amaçlayan madde Genel Kurul’da kabul edildi. Buna göre, bu kişilerin 2 yıldan 6 yıla kadar aldıkları verilen cezalar 4 yıldan 8 yıla kadar çıkartıldı.

Suç işlemek amacıyla örgüte üye olanlara da 1 yıldan 3 yıla kadar verilen hapis cezası 2 yıldan 4 yıla yükseltildi.

Ağır hastalık veya engellilik nedeniyle cezaevinde hayatını idame ettiremeyen şüphelilere, gebe kadınlara ilişkin madde kabul edildi. Bu kişilerin adli kontrol altına alınmasına karar verilebilecek.

Teklifte çocuk hükümlülere en geç iki ayda bir sağlanan aile görüşmesi imkanı artırılarak ayda bir defa görüşme imkanı sağlanacak.

Öte yandan her il merkeziyle bölgelerin coğrafi durumları ve iş yoğunluğuna bakılarak HSK’nın olumlu görüşü alınarak Adalet Bakanlığınca infaz hakimliği kurulacak. Bu hakimlikler, Cumhuriyet savcısının ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına ilişkin verdiği kararlara karşı yapılan şikayetleri inceleyecek.

Birinci bölümdeki 30 maddenin kabul edilmesinin ardından Genel Kurul görüşmeleri hafta içi de sürecek. Kabul edilen 30 maddenin ardından düzenlemenin 25 maddeden oluşan ikinci bölümüne geçildi.

ulusal.com.tr

Soylu, sokağa çıkma yasağına ilişkin eleştirilere yanıt verdi Gündem İyi Parti'li Süleyman Tefek, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti Gündem Dışişleri Bakanlığı'ndan Çin'den Ermenistan'a yollanan yardımlarla ilgili açıklama Gündem Yaralı ele geçirilen PKK'lı teröristin koronavirüs testi pozitif çıktı Gündem