Yeni Basın Kartı Yönetmeliği yürürlüğe girdi

Başbakanlık Basın Kartı Yönetmeliği değiştirildi. Resmi Gazetede yayınlanan düzenleme ile Basın Kartı Komisyonu'nun yapısı yeniden şekillendirildi. Meslek kuruluşlarının komisyondaki etkisi kırılırken Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün ağırlığı artırıldı

Abone ol

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Basın Kartı Yönetmeliği değiştirildi.

Gazetecilerin başvurularını değerlendiren Basın Kartı Komisyonu'nda kapsamlı değişikliklere gidildi. Basın Yayın ve Enformasyon Müdürlüğü'nün komisyondaki ağırlığı artırıldı. 15 üyeli komisyonun 6 üyesi doğrudan genel müdürlük tarafından atanacak.

Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Federasyonu gibi kurumların isimleri yönetmelikten çıkarıldı. Bugüne kadar komisyona 7 üye veren kurumların komisyondaki üye sayıları 5'e düşürüldü. AKP'ye yakın olarak bilinen ve son dönemde Anadolu Ajansı'nda örgütlenen Medya İş'in komisyona üye verebilmesinin de önü açıldı.

Son toplantısını Aralık 2014'te yapabilen Basın Kartı Komisyonu 8 aydır toplanamıyordu. 2015 yılında hiç toplanamayan komisyonun 17-18 Ağustos tarihlerinde yapacağı duyuruldu. Ancak Genel Müdürlük yoğunluğu gerekçe göstererek bu toplantıyı da erteledi.

Ulusal Kanal'ın edindiği bilgilere göre komsiyon çalışmaları; genel müdürlüğün hükümete yakın gazetecilere kolaylık sağlanması talebi nedeniyle kilitlendi. AKP Hükümeti de çözümü komisyonu lağvederek yeniden şekillendirmekte buldu.

Düzenlemeyle gazetecilerin basın kartı alabilmeleri için gerekli bekleme süreleri de yarı yarıya kısaltıldı. Gazetecilere Özgürlük Platformu düzenlemeye tepki gösterdi. Açıklamada "düzenlemeyle keyfi sarı basın kartı dağıtımı amaçlandığı" belirtildi. Platform yönetmelik değişikliğinin basın kurum ve temsilcilerinden habersiz yapılmasına dikkat çekti.

ulusalkanal.com.tr

Ulusal Kanal 25-30 Ağustos yayın akışı Medya Fatih Portakal'ın acı günü Medya Dışişleri Bakanlığı'ndan çok sert BBC açıklaması Medya 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajlarınızı Ulusal Kanal ekranlarından Türkiye'ye ve dünyaya duyurun Medya