Cudi, Gabar ve Kato dağları göçerlerin mekanı oldu

Şırnak ve Hakkari sınırında bulunan Cudi, Gabar ve Kato dağları, göçerlerin konaklama yerleri oldu.

Abone ol

Şırnak ve Hakkari sınırında bulunan Cudi, Gabar ve Kato dağları, göçerlerin konaklama yerleri oldu.

Tank ve helikopterlerin bombaladığı, silah seslerinin eksik olmadığı mağara ve dağlık alanlar çözüm süreci ile yeniden hayat buldu, bölgede tarım ve hayvancılık canlandı.

Hakkari’de hayvancılık yapan göçerler soğuk kış aylarından dolayı Şırnak’ın Silopi ilçesine göç etti. Altı ay boyunca Kuzey Irak sınırında yer alan Cudi Dağı eteklerinde konaklayan göçerler yeniden göç etmek için hazırlıklara başladı. Havaların ısınması ile yeniden göç telaşına başlayan göçerler daha önce kamyonla hayvanlarını ve çadırlarını taşırken çözüm süreci ile yürüyerek götürmeye karar verdi.

Hakkari’nin Geçitli köyünden göç ederek Şırnak’ın Silopi ilçesine gelen göçer Cahit Yür, "Havaların soğuması ile Hakkari’den göç ederek Silopi’ye geldik.

Burada 6 aylık bir zamanımız var. Havalar ısındı. Yeniden köyümüze dönmek için can atıyoruz. Çadırlarımızı ve taşıyamadığımız eşyaları kamyonla Hakkari’ye göndereceğiz. Hayvanlarımızı arkadaşlarımızla beraber dağlık alandan yürüterek geçmeyi düşünüyoruz" dedi.

Hakkari’nin geçitli köyünden Silopi’ye koyun gütmek için geldiklerini söyleyen Saniye Alper de, "Havalar ısındı, yeniden köyümüze geri döneceğiz. Altı aydır Silopi’deyiz" diye konuştu. Çözüm sürecinden çok memnun olduklarını ifade eden Saniye Alper, "Çadırlarımızda kurduğumuz televizyonlardan haberleri takip ediyoruz. Ülkemizde ve bölgemizde yaşanan gelişmeleri takip ediyoruz. Çözüm sürecinden çok memnunuz ve sona ermesini istemiyoruz" şeklinde konuştu.

Göçebelikte en zor işin kadınların yükü olduğunu ifade eden Medine Alper ise, "Halimizi görüyorsunuz. Hakkari’den göç ettik. Yurdumuzu bıraktık ve Silopi’ye geldik. Şuan dönmek için hazırlık yapıyoruz. Kısa zamanda memleketimize geri döneceğiz" dedi.

MAĞARALAR KONAKLAMA ALANLARI OLDU

Hakkari’den Silopi’ye yine koyun sürülerini yürüterek geldiklerini dile getiren göçerler, "Daha önce silahların sesleri eksik olmuyordu. Dağlık alanlardan hayvanlarımızı yürüterek gelmeye korkuyorduk. Ancak çözüm süreci ile silah sesleri kesildi. Helikopterlerin, tankların bomba yağdırdığı mağaralarda konaklıyoruz. Mayın döşendiği korkusu ile giremediğimiz yollardan geçiyoruz. Çözüm süreci ile yeniden istediğimiz gibi yolculuk yapabiliyoruz" ifadelerini kullandı.

KADİR BARIŞ/İHA

Baharı getirdiler Yurt 1 liradan 10 bez izdiham yarattı Yurt Türkiye'nin lokomotifi oldu Yurt Sapanca Gölü'nde taşkın önlemi Yurt